Георги Ангелов: Инфлацията за 2008 г. ще бъде средно около 9%

Инфлацията за 2008 година ще бъде средно около 9 процента, прогнозира Георги Ангелов, старши икономист в института „Отворено общество”. 80 процента от българите са с нагласата, че инфлацията ще запази нивата си от миналата година или ще се увеличи, допълни Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Лошата земеделска реколта поскъпва, поскъпването на цените на храните и рекордните нива на петрола са основните фактори за инфлацията през последните няколко месеца, обясни Георги Прохаски. Той очаква през летните месеци да сме свидетели на обратния процес – дефлация в цените на храните.

„В никакъв случай не трябва да се създава настроение, че ще се спази двуцифрената инфлация в страната, тъй като тези настроения се отразяват, от една страна, в непрекъснат натиск от производители и търговци да повишават цените, а от друга страна, работещите продължават да настояват за много високо покачване на работната заплата. Това би създало инфлационна спирала, която не е от полза нито за работещи, нито за производители” каза Прохаски.

Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии смята, че е необходимо да се промени политиката по изразходване на националния бюджет.

„Тази пролет много усилено си говорихме за намаляването на осигурителното бреме и вдигнахме цените на парното, тока. Много силно си говорехме за здравна реформа и направихме енергиен мегахолдинг. Българското правителство направи следното: „Опита се да харчи европарите така, както харчи нашите пари”. Оказа се, че онези там внимават какво става за разлика от нас: „Мечката играе според свирката”. От Брюксел ни „свирят” друга мелодия от тази, която им свири българското общество”, обясни Георги Ганев .

„Не обвинявам правителството. Българското общество си е виновно за начина, по който правителството харчи неговите пари”, добави Ганев.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *