Покупателната способност отбелязва стабилен ръст

Въпреки ръста на покупателната способност на населението през последните години, доходът на домакинствата все още е недостатъчен, за да поддържа нивото на потребление от 1989 г. Това показват данните от проучване на Националния статистически институт (НСИ).
За периода 2001 – 2007 г. номиналният общ доход на човек е нараснал средно с 85,7%, а номиналният паричен доход – със 113,2%.
Реалните доходи за миналата година са се увеличили със 7,07% спрямо 2006 г., а цените – с 6,2%. Най-голям е ръстът в цените на някои основни хранителни продукти – мляко и млечни продукти, хляб, яйца, месо, олио.
До 2006 г. реалните доходи на българина растат по-бавно от цените, показва проучването на НСИ. Произведеното в домашното стопанство, основно продукти за собствена консумация, формира значителна част от общия доход – между 8% и 28% в годините от 1989 г. до 2007 г.
За периода 2001 – 2007 г. номиналните доходи забележимо изпреварват индекса на цените, който е разработен чрез формираната потребителска кошница от стоки по данни от наблюдението на домакинските бюджети, поясняват от НСИ.
Успоредно с това индексът на реалните общи доходи на домакинствата за същия период нараства с 39,2% и е по-нисък от този на цените. За сравнение, индексът на потребителските цени през 2007 г. спрямо 2006 г. е 8,4%.
През последните години заради въвеждането на валутния борд, чуждите и вътрешните инвестиции, съживяването на производството, спада при безработицата и инфлацията и увеличението на доходите, се наблюдава компенсиране на негативните тенденции от предходните периоди и стабилна тенденция на нарастване на количеството на купените стоки и на покупателната способност на населението, констатират от НСИ.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *