Георги Ангелов: Правителството не се учи от грешките си

София /КРОСС/ През 2010 година нямаше повече приходи от акцизите и вместо да се вземе поука, през 2011 година вдигаме осигуровките, т.е. не взимаме поука от грешките, а правим същата грешка. Това каза икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов в сутрешния блок на БНТ.
Той коментира ситуацията със скандала между Ваньо Танов и Цветан Цветанов: „Или ГЕРБ не разбира толкова добре от контрабандните канали, или те са ги владели. Но и двата индикатора не са добри“. Според него е важно да бъде възстановяването на доверието в правителството след случилото се, защото така се отблъскват и инвеститорите в България.
Според икономиста България забавя членството си в Шенген заради забавянето на интеграцията. „По важно е, че това би било знаково, че няма доверие в нашата страна т.е. че нашите политици не успяват да се справят с реформите в сферата на полицията“, коментира той.

Социологът Красен Станчев заяви, че България отделя с 50 пъти повече средства за подслушване от Великобритания. „До някъде има ефект на възприятието заради по високите постижения при контрабандата, но донякъде има и друг ефект – когато повишиш акцизите, когато ДДС е по-висок отколкото от съседните страни, когато цената е 3 пъти по-висока отколкото в Централна Азия, бившия СССР и други страни, имаме повече стимули за предприемачество отколкото през минали години. Една от заблудите на това правителство е, че с контрол може да се получи всичко. Това не е така“, каза още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *