Над 100 мъже играха хоро в река Тунджа

Уникалното за България мъжко хоро играха тази сутрин в Калофер. Ритуалът се провежда всяка година на Богоявление.
Танцът беше наблюдаван от няколкостотин калоферци и гости на града, предаде Дарик радио. Преди това се състоя водосвет при Черковския мост до църквата „Свети Архангел”.

Калоферското мъжко хоро е единственото по рода си в страната и се изпълнява в подбалканския град близо две столетия. Под звуците на гайди и тъпани, повече от 100 мъже влязоха в ледените води за улавянето на Светия кръст. Въпреки минусовите температури и студената вода, всички те, облечени в автентични калоферски носии, нагазиха в ледената река. Мъжете пееха калоферската песен „Залюбила е Василка”, а водачът на хорото държеше националното знаме.
Някои от мъжете признаха, че са изпили по няколко чаши червено вино, за да издържат на студа.

Богоявленският кръст тази година улови 30-годишният Тодор Ненков. По традиция той го предаде на най-малкия участник в хорото – 9-годишният Генко Славчев. Местни обясниха, че това се прави, защото само той не е употребил алкохол. Хората в Калофер твърдят, че който се хване на мъжкото хоро в Тунджа, ще бъде здрав през цялата година.
В ледените води бяха кръстени и малки деца.

21-годишният студент от Техническия университет Ангел Валджев извади кръста от водите на езерото в кв. „Дружба” в столицата. Студентът си нарани леко крака в борбата за кръста, но каза, че се е справил със задачата. Младежът е от Кърджали. Около 60 души участваха в тазгодишния богоявленски ритуал. Сред тях имаше и двама журналисти.

В Пловдив кръстът бе изваден също от студент – 24-годишния Стойчо Керкелов, който заедно с още около 35 мъже се хвърли в Марица. Стойчо е студент първи курс в Пловдив, учи “Физическо възпитание” и се хвърля за девети път в реката за кръста. През 2005 година той също е хванал кръста, хвърлен на Йордановден в река Марица.

Във Варна кръстът бе изваден за четвърта година от 19-годишния Анжело Димитров, съобщи „Фокус“. Той заяви, че всяка година след като извади кръста, му се случват само хубави неща. Той пожела на всички здраве и късмет и заяви, че догодина най-вероятно няма да участва в ритуала, за да даде възможност и на другите желаещи да си опитат късмета. Тази година 40 варненци се хвърлиха от първа буна на варненския плаж, за да извадят дървения кръст.

28-годишен благоевградчанин е тазгодишният късметлия, който извади богоявленския кръст от студените води на река Бистрица. Над 50 мъже се в реката. До кръста обаче пръв стигна Стоян Стойчев от кв. „Грамада“, строител по професия, който все още несемеен.
„Дълги години участвам в този ритуал, но за първи път хващам кръста. Здраве, щастие, любов и пари“, пожела на себе си и на всички благоевградчани щестливецът.

24-годишният Йордан Делев пък извади кръста от водите на река Чая в Асеновград. По традиция той получи от кмета на общината 200 лева и буренце с 10 литра асеновградски мавруд. Мъжът участва в богоявленския ритуал за шеста поредна година, но за първи път успява да го улови.
Най-възрастният мъж, който събра смелост да скочи в ледените води на Чая, бе 77-годишният Щерьо Арабаджиев, който получи грамота с пожелания да бъде още дълги години здрав и все така жизнен.

Във Враца най-бърз бе 15-годишният Цветан Димитров, който скача за кръста за втора поредна година, а 36-годишният пожарникар Ангел Стоев за трети път извади кръста от водите на река Черна в Смолян.

Във Видин 18-годишният републикански шампион по кану-каяк Николай Кръстев извади богоявленския кръст от Дунав. Той е ученик в Професионалната гимназия по облекло и хранене.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *