Георги Миков: Очаквах да бъда сменен

© Снимка:BGNES

Бившият изпълнителен директор на Националната електрическа компания Георги Миков

„Очаквах да бъда сменен заради затруднена комуникация през последните два месеца с ръководството на Българския енегиен холдинг /БЕХ/“, заяви в предаването „12+3“ Георги Миков, вече бивш директор на Националната електрическа компания/НЕК/. Според Миков има смяна на приоритетите и за него е било „трудно да се комуникира на две нива“.Той каза още, чефинансовите резултати на компанията са подобрени: „От 43 млн. загуба в края на август, компанията ще завърши с печалба между 7 и 10 млн. за края на 2009г.“, каза Миков и допълни, че неговите приоритети са били да направи бързо преструктуриране на НЕК и да се приведе компанията в по-ефективен вид, но според него „очевидно, че не се бързаше“.
Попитан за бъдещето на АЕЦ „Белене“ Миков каза, че от НЕК за завършили техническия проект през миналата седмица и вече може да се пристъпи към лицензиране на начинанието, като трябва да се получи разрешение за строителство от Агенцията за ядрено регулиране/АЯР/ и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Според Георги Миков, с това се показва ясната воля да се продължи и проектът има бъдеще.
Според Мая Христова, зам.министър на икономиката и председател на Съвета на директорите наБЕХ приоритетите на Националната електрическа компания са били дефинирани много ясно, кактоот БЕХ, така и от министерство на икономиката. Според нея е имало асинхрон с визията на Миков за управление на дружеството, управлението на големите енергийни проекти и начина, по който е трябвало да се случва екипността в компанията. „Това са наистина важни неща, вие знаете, че НЕК управлява някои от най-важните проекти на компанията, така че едно добро менажиране, една ясна визия и синхрон бяха от изключителна важност“, каза Христова. Според нея, когато се говори за добри финансови резултати, това се дължи на целия екип на компанията. Освен това, според нея, загубите би могло да се минимализират още.
По повод АЕЦ „Белене“ зам.-министър Христоваказа, че тази седмица предстои да бъде пусната тръжната процедура, която ще бъде публикувана в сайта на БЕХ и в български и международни издания. Христова уточни, че става въпрос за търсенето на консултант, който ще има ангажимента да направи нова финансова структура, въз основа на която ще се привличат бъдещите инвеститори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *