Екатерина Маркова: Правителството трябва да разясни как се пишат европейски проекти

Правителството трябва да разясни как се пишат европейски проекти и да предостави допълнителна информация за финансовите инструменти на ЕС, заяви за „Хоризонт” Екатерина Маркова от Института по социология при БАН.
Екатерина Маркова: Информираността на хората е незадоволителна и ще Ви кажа какво имам предвид. Най-познати са програма ФАР и програма САПАРД. Знаете, те действат от много отдавна в България и са много широко дискутирани и във връзка със злоупотребите и по принцип като активност. От оперативните програми, най-неизвестна сред хората е Оперативна програма „Техническа помощ”, най-позната е за екология, регионално развитие и човешки ресурси.
Според резултати от проучване на общественото мнение, проведено от института, повечето анкетирани свързват злоупотребите с еврофондове главно със земеделието, а като основен проблем при усвояването на средствата посочват корупцията.
Екатерина Маркова: Хората дават обяснения защо България се нарежда сред страните, които имат проблеми с усвояването на фондовете – корупцията за тях, това е проблемът. До голяма степен това, което ги тревожи в личен план, защото ние зададохме и този въпрос, от някои обществени явления, значими, кое най-много Ви тревожи, ами корупцията ги тревожи. Корупцията ги притеснява. На следващо място е злоупотреби с хранителни продукти и земеделска продукция. Обяснимо. И търговските измами. Виждате ли как са сведени нещата до едно, не мога да дам етикет, до битово равнище.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *