ГЕРБ ще управлява без пълно мнозинство в почти всички големи градове

Въпреки убедителната победа на ГЕРБ на отминалите избори новоизбраните кметове на областни градове от партията ще управляват при почти повсеместна липса на пълно мнозинство в местните общински съвети. Изключения са Бургас, Габрово и Стара Загора, където освен кмет партията на Бойко Борисов излъчи и над 50 на сто от членовете на новите градски управи. С пълно мнозинство ще разполага и новият стар кмет на Кюстендил Петър Паунов. Той бе избран от широката коалиция „Кюстендил“, в която влизат ГЕРБ, Реформаторският блок и др. Общинският съвет в Кюстендил вече проведе първото си заседание, на което взе решение възнаграждението на 37-те му членове да бъде по една стотинка на месец. Сериозен комфорт си осигури за четвъртия пореден мандат и кърджалийският градоначалник Хасан Азис. Той ще има подкрепата на 24 общински съветници от ДПС в новия 41-местен общински съвет.

Във всички останали областни градове кметовете и на ГЕРБ, и на останалите партии и коалиции ще трябва да търсят гласове и извън своите политически сили, за да прокарват идеите си. Като най-сложни се очертават местните конфигурации в Благоевград, Разград, Хасково и Видин, зад чиито градоначалници стоят най-малобройните партийни групи. В Благоевград общинският съвет се характеризира и с най-видима раздробеност, след като десет партии си разпределиха 41-те му места. От тях ГЕРБ получи само девет. В Разград новият кмет Валентин Василев може да разчита на 11 места в 43-членния общински съвет, в който влязоха шест партии и коалиции. В Хасково Добри Беливанов ще управлява с помощта на 15 общинари на ГЕРБ в 41-членен съвет, а във Видин Огнян Ценков може да разчита на едва девет гласа в съвет с 37 представители на общо осем политически формации. Досегашният кмет на града Георги Иванов не се яви на първото заседание на новия общински съвет, съобщи Haskovo.info и потвърди неофициалната информация, че се готви да се откаже от мястото си в него.

В София на ГЕРБ не достигна едно място за пълно мнозинство в новия столичен общински съвет (СОС). В 61-членния му състав зад кмета Йорданка Фандъкова стоят 30 души от управляващата партия. В СОС има още 11 представители на Реформаторския блок, седем на БСП, три на коалиция „Сердика“, в която влизат АБВ и партия „Български социалдемократи“, трима на ВМРО, двама на „Движение 21“, двама на „Глас народен“, двама на „Атака“ и един на „Зелените“.

Избраниците на други партии и коалиции също ще управляват без пълно мнозинство в новите общински съвети на градовете си. В Плевен Георг Спартански от Реформаторския блок ще има на разположение само девет души в 41-членния плевенски местен парламент, който се доминира от ГЕРБ с десет места. В Добрич, където също победи реформатор – Йордан Йорданов, пак ГЕРБ са най-добре представената партия – 17 места срещу само осем за реформаторите в общо 41-местен общински съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *