Обявяват новите рейтинги на университетите.

Абсолвентите от кое професионално направление и от кой университет вземат най-добра стартова заплата? Завършилите коя специалност се чувстват най-удовлетворени от придобитото висше образование? Къде се влиза с най-високи оценки от средното образование? Кои са специалностите, които гарантират 100% работа веднага след дипломирането?

На всички тези въпроси кандидат-студентите ще могат да си отговорят без проблем още днес след представянето на петото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. Той е създаден от министерството на образованието и консорциум от Институт „Отворено общество“, МБМД и „Сирма груп“.

В него са включени 74 индикатора, като 52 от тях са рейтингови. Новите индикатори са свързани предимно с регионалната значимост на отбелязаните критерии. Класациите представляват стандартизирана комплексна оценка на висшите училища по съответното професионално направление на базата на тези 52 ретингови индикатора. Те се формират на базата на събрана богата статистическа информация и проведени анкетни проучвания сред студенти, преподаватели, администратори от различните професионални направления във висшите училища, както и сред работодателите, които наемат кадри с висше образование.

Читателите на вестник „24 часа“, който е част от инициативата от самото начало, ще получат безплатно пълната версия на класацията на университетите в две книжки.

Оттам кандидат-студенти и родителите им ще могат да се информират подробно кои са най-престижните специалности и в кои университети са.

Индикаторите се разпределят в 6 групи според основните категории, по които се оценяват университетите. Те са: учебен процес, научни изследвания, учебна среда, социално-битови и административни услуги, престиж и реализация и връзка с пазара на труда.

Рейтинговата система на висшите училища в България е създадена през 2010 г. от Министерството на образованието и науката в изпълнение на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Чрез тази система министерството на образованието се стреми да даде предпоставки за информиран и рационален избор от страна на кандидат-студентите.

Рейтингът е и инструмент, който нагледно показва постиженията на висшите училища и предизвикателствата пред тях в няколко насоки. Една от тях е, че придобиването на висше образование рязко повишава шансовете за лична и професионална реализация на завършилите и намалява риска от безработица. Рейтинговата система се превръща в добра традиция, която има приемственост вече 5 години. Инструментът се усъвършенства от година на година. Рейтинговата система е полезен инструмент за подпомагане на заложените в стратегията за развитие на висшето образование цели за периода 2014-2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *