Германия може да се справи с бежанците, убедена е Меркел

Канцлерът Ангела Меркел се опита да успокои германци, че страната им е в състояние да интегрира пристигащите бежанци, които поставят под натиск ресурсите на местните власти.

„Има много, много, много бежанци но има и 80 милиона от нас“ каза Меркел пред жителите на Нюрнберг, Бавария. „Ние можем и ще се справим с тази интеграция“, добави Меркел и призова германците да опознаят новодошлите, колкото се може повече, предаде Би Би Си.

Тези, на които е отказан статут ще бъдат депортирани още по-бързо и по отношение на това ще бъдем още по-стриктни, обеща Меркел.

Междувременно във Фрайберг, Източна Германия, няколкостотин демонстранти се опитаха да блокират автобусите, превозващи имигранти късно в неделя.

Полицията успя да прочисти тълпата, но имаше сбивания и бяха хвърляни бомбички срещу конвоя, който е превозвал около 700 имигранти, съобщи германската телевизия ARD.

Властите в Пасау – основен транзитен център за бежанци в Бавария- казаха, че са били залети от нов приток на близо 15 000 души, които са пристигнали от Австрия в края на седмицата.

Няколко стотин души са прекарали нощта на открито от австрийската страна на границата, преди да достигнат Германия, като австрийските власти съобщиха, че са нямали достатъчно легла за бежанците.

Пасау сега призова Берлин да изпрати допълнителни федерални полицаи и войници, за да помогнат да се грижат за имигрантите. Много от тях са бежанци от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан.

Фотограф: Fabrizio Bensch

Движението ПЕГИДА, което се обявява срещу ислямизацията на страната, организира „юбилеен“ понеделнишки протест в Дрезден, за да отбележи 1 година от първите си прояви. Около 10 000 души казаха „не“ на плановете на властите за подсигуряване на още места за настаняване на още стотици хиляди бежанци.

Германия обяви, че очаква най-малко 800 000 души, но досега са пристигнали в пъти повече от очакванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *