Германия ни вади от черния списък за инвестиции

Федералното правителство и правителството на Република България приветстват постигането на съгласие между двете страни за решаването на открит икономически въпрос, който засяга федералните инвестиционни гаранции за проекти в България.

Това се казва в прессъобщение, публикувано на страницата на Федерално министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия, съобщиха от българското Министерство на икономиката.

Като резултат Германия отново ще може да разглежда в бъдеще заявления за поемане на инвестиционни гаранции за България. По този начин създаваме предпоставки за още по-задълбочено икономическо сътрудничество между нашите страни.

Възстановяването на инвестиционните гаранции е резултат от съгласието на двете правителства за приключване на регресните преговори по инвестицията „Кльостерс-Цемеко“, която бе обезпечена с федерална инвестиционна гаранция. След невъзможността за реализиране на цитирания проект в строителния сектор, през 2009 г. Федералното министерство на икономиката е изплатило обезщетение по инвестиционната гаранция за компенсиране участието на германската компания. По тази причина до изясняване на казуса, федералното правителство не беше в състояние да поема гаранции за германски инвестиции в България. Постигнатото съгласие ще допринесе за бъдещо подобряване на инвестиционните отношения между двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *