Руската икономика навлиза в рецесия

Руската икономика продължава да се движи в посока на рецесия, пише The Wall Street Journal. Според вестника, това се случва „под тежестта на“ западните санкции и заради спада на цените на петрола. Въпреки факта, че инфлацията се забавя, рязък спад в търговията на дребно и спада в реалните доходи на руснаците показват, че потребителите чувстват тежестта на икономически натиск.

Росстат съобщава, че инфлацията в Русия 10-16 февруари е 0.4%, равнището на безработицата в Русия през януари нарасна с 3% до 4,176 милиона души, и реалните доходи на руснаците през януари са намалели с 0.8% в сравнение с за същия период на 2014 година.

Както се посочва, намалението на цените на дребно може да бъде частично обяснено с „паник пазаруването“ през декември, когато милиони руснаци се втурнаха към магазините, опитвайки се да се похарчат бързо обезценяващите се рубли. През декември, продажбите на нехранителни продукти са се увеличили с 10,5%, на храни – са намалели с 0,4%, докато януари е първият месец през последните пет години, когато е имало спад в продажбите на хранителни и нехранителни продукти (с 5.5 и 3.5 %, ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *