Германия прие Закона за минималната заплата

В поименно гласуване законът беше одобрен от 535 депутата. Петима гласуваха против, а 61 парламентаристи се въздържаха. През следващата седмица текстът трябва да премине и през Бундесрата (горната камара на Парламента).

С текстовете се приема минимална заплата от най-малко 8,5 евро на час от 1 януари 2015 г. за около 3,7 млн. души. Изключени са лица под 18 години, за да не се създаде стимул за навлизане на трудовия пазар, вместо да се започне професионална подготовка или да се продължи образованието.

Министърът на труда Андреа Налес искаше в закона да няма предвидени изключения за отделни браншове, но не успя да наложи искането си пред коалиционните партньори от ХДС/ХСС. Текстът предвижда преходни срокове до 2017 г. за сезонните работници и доставчици на вестници например. Доставчиците на вестници ще могат да получават през 2015 година до 25% под минималната заплата, а през 2016 година – до 15%, като от 2017 г. ще трябва да получават по 8,5 евро на час.

Този преходен период трябва да позволи на някои сектори, които засега са твърде отдалечени от въведената минимална заплата, да се приспособят. В някои случаи бизнесът ще бъде принуден да започне социален диалог.

Таксиметровите шофьори също попадат сред изключенията. Браншовата федерация и организацията на работодателите искат да сключат браншово споразумение преди края на годината, за да имат още две години, преди да бъдат задължени да прилагат минимална заплата, която със сигурност ще доведе до закриване на работни места или до повишаване на тарифите за превоз.

Сред изключенията са и вече започналите професионална квалификация служители, стажантите, ако стажът е е по-кратък от три месеца и е задължителна част от професионалната или университетската им подготовка, както и дългосрочно безработните (над една година) през шестте месеца след наемането им на работа, за да се подпомогне повторното им включване на трудовия пазар. На 1 януари 2017 година законът ще обхване всички категории работници в Германия.

Социалдемократическата партия твърди, че с въвеждането на задължителна минимална заплата ще се увеличи заплащането на 4 милиона души от 1 януари 2015 година и на още 1 млн. души от 1 януари 2017 година при близо 39 млн. работещи от 42 млн. трудоспособни германци (включително самонаетите и упражняващите свободни професии).

Същевременно Налес признава, че трудно би могла да избегне компаниите да наемат хора, които са били безработни за продължителен период , и са нещо като временен резервоар за евтина работна сила.

На всеки две години комисия ще анализира евентуално преизчисление на минималната работна заплата. Първата преоценка ще бъде направена през 2016 г. за хипотетична корекция на минималната заплата от 1 януари 2017 година.

Екипите на митническите служители, които са натоварени да следят пазара на труда, се планира да бъдат подсилени. Законът предвижда освен това предприятията, които прибягват до услугите на поддоговорни дружества, нарушаващи правилата за минималната заплата, да бъдат подвеждани подотговорност.

Председателят на социалдемократическата партия SPD Зигмар Габриел нарече вота „исторически ден за Германия“. „В ретроспекция това решение ще бъде оценявано като велик социален прогрес“, каза Габриел. „Твърде дълго фирмите се бореха срещи колективните трудови договори, справедливите заплати, участието на служителите в решенията и синдикатите. Днешният ден маркира повратната точка в това развитие“, коментира той.

Според работодателите обаче въвеждането на минимална заплата ще доведе до загуба на работни места. Най-големи са опасенията в секторите, които зависят силно от сезонния труд – земеделието и туризма.

Според данни на института IWH около една десета от работниците в Западна Германия печелят по-малко от 8,5 евро на час. В Източна Германия обаче делът им е около 25 на сто от заетите.

Приетият закон е една от реформите, за които настояваше опозиционната социалдемократическа партия. Приемането му бе и главното ѝ условие да влезе в „голямата коалиция“ – правителството, ръководено от управляващите без абсолютно мнозинство християндемократи на канцлера Ангела Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *