Германия първа в Европа разреши дрон за колети

Логистичната компания DHL е започнала доставки на колети до германския остров Юист с помощта на безпилотно устройство. Според компанията, която е собственост на германската „Дойче пост“, това е първата официално разрешена услуга за използване на дрони за доставка на стоки в Европа.

Апаратът носи доста неоригиналното име пакеткоптер и с него германците ще опитат да се конкурират с американски гиганти като „Амазон“ и „Гугъл“, които вече обявиха, че експериментират с дрони за доставки на колети и бандеролни пратки.

Пакеткоптерът е с тегло 5 кг и може да носи товар до 1.2 кг. Той се задвижва от четири витлови двигателя и може да лети със скорост до 65 км в час. Полетът е автоматичен, макар че осъществяването му ще се следи от земята. Изминаването на 12-те километра до острова ще отнема между 15 и 30 мин.

С него ще може да се доставят до острова на север от Германия лекарства и други продукти, от които жителите му може да се нуждаят спешно. На Юист няма автомобили, а при лошо време спират фериботите.

Пробната услуга започва да действа от петък и ще е в сила до средата или края на октомври. Ако се окаже успешна, пакеткоптерът може да се използва и на други места, както и в аварийни ситуации.

Но критици на тази технология казват, че дроните създават проблем със защитата на личното пространство, както и че носят риск за хората и другите летателни апарати.

Разрешението е дадено от германското министерство на транспорта и агенцията за контрол на въздушното движение. То действа в ограничен периметър за полети и е валидно единствено за пакеткоптера на „Дойче пост“. На компанията е забранено устройството да минава по трасе над къщите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *