Норвегия стана купувач №2 на щатски търговски имоти

Норвегия се катапултира до купувач №2 на щатски търговски имоти, в момент когато държавния й инвестиционен фонд, управляващ 870 милиарда долара, придобива активно сгради, от Ню Йорк до Сан Франциско.

Страната е инвестирала в имоти за над 3.2 милиарда долара в САЩ, включително с поетите ипотеки, по данни на аналитичната компания Real Capital Analytics Inc. и на изявления от самия инвестиционен фонд.

Това прави страната вторият по големина чуждестранен купувач след Канада. Сумата е двойно по-висока от инвестициите на Норвегия за цялата 2013, когато страната бе №6 сред чуждите нации-инвеститори в американски имоти.

Норвегия, чието население е по-малко от това на Ню Йорк, инвестира милиарди долари в имоти по цял свят, предвид това, че фондът й се опитва да реализира целта си да инвестира до 5% от активите си в имоти.

В същото време, цените на имотите във водещите локации в САЩ растат, заради активното търсене на международните фондове, които често са склонни да приемат по-ниски доходности, отколкото местните инвеститори, само и само да вкарат парите си на сигурно място.

„Има елемент на усещане за сигурност при твърдите активи в САЩ, в Ню Йорк, което е трудно да бъде копирано от алтернативи”, казва Майкъл Нот, управителен директор на Green Street.

Инвеститори, като норвежкия фонд имат способността да държат подобни имоти безкрайно и вероятно не се плашат от ниската стартова доходност, сочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *