Германия разследва “Филипс” за корупция

Фирмата давала подкупи, за да пласира продукцията си

Хамбург. Холандската компания „Филипс“ е заподозряна от германското правосъдие в корупционен скандал, гръмна германският „Файненшъл таймс Дойчланд“. Фирмата дава хляба на 10 700 души в Германия и за миналата година има оборот от 4,4 млрд. евро. Очевидно е обаче, че добрите продажби са се дължали и на не особено почтени търговски методи.

Служители на „Филипс“ са предлагали подаръци на отговорните по продажбите в различни магазини, за да могат да си осигурят договори за доставка. Според вестника системата е била измислена от бивш член на ръководството и се прилагала от 2000 до 2002 г. Прокуратурата в Хамбург е започнала едва от май тази година разследване за подкупи срещу стотина служители на „Филипс“, „Медиа-Сатурн-Холдинг“ (МСХ), който е филиал на германската фирма „Метро“, както и срещу други компании от сектора. Преди няколко седмици са претърсени офисите в централата на „Филипс“ в Хамбург.

„Филипс“ и МСХ потвърдиха, че срещу тях се води разследване, а прокуратурата отказа коментар. От „Филипс“ заявиха, че замесените в скандала вече не работят във фирмата. Между тях е шефът за дистрибуция на домашни уреди, който сега живее в чужбина. Това е вторият мащабен скандал с корупция в Германия. През юли правосъдието в страната започна следствие срещу френската компания за автооборудване „Форесиа“, за която се смята, че е давала подкупи на служители в „Сеат“, „Фолксваген“ и БМВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *