Германската икономика се възстановява бавно

БВП на Германия отбеляза спад за периода април – юни с 9,7% спрямо първото тримесечие, когато отбеляза спад с 2,0%, показват данните на националната статистика Destatis.

Германия очаква по-слаб икономически растеж за 2020-а, но не и криза - Money.bg

Така германската икономика навлезе в дълбока рецесия, която стартира от края на миналата година, като спадът на БВП с 9,7% е най-големият от 1970 година насам, откогато официалната статистика разполага с тези данни, информира economynews.bg.

Destatis също така отбеляза, че този икономически срив е над два пъти по-голям от спада с 4,7% през първото тримесечие на 2009 г. в разгара на тогавашната глобалната финансова и икономическа криза.

12 страхотни забележителности в Берлин (ГАЛЕРИЯ) - NOVA

Спрямо година по-рано БВП на Германия на ценово коригирана база се срина през второто тримесечие с 11,3% след спад с 1,8% през първото тримесечие, но при предварителна оценка за понижение с 11,7%, докато БВП на ценово и календарно коригирана база също се сви драматично с 11,3% след спад с 2,3% в началото на 2020 година и при експресна оценка на Destatis за понижение с 11,7 на сто.

Наложените строги противоепидемични мерки през голяма част от второто тримесечие, които доведоха до временно затваряне на редица бизнеси и до оставане на хората по домовете, потребителските разходи се свиха с цели 10,9%, капиталовите инвестиции се сринаха с 19,6%, а германският износ – с 20,3%, докато вносът спадна с 16 на сто.

Сериозният спад в производството на Германия ще "тежи" на икономиката и през 2020-а - Money.bg

В същото време строителната активност, която също е един от двигателите на немския икономически растеж, се понижи с 4,2%, докато правителствените разходи се повишиха с 1,5% с оглед на държавните спасителни програми за противодействие на негативния ефект на коронавирусната пандемия.

Германия в очакване на най-големия икономически срив – bgnes

Но през август германските бизнес нагласи се възстановяват за четвърти пореден месец от катастрофалния „пандемичен“ срив през април, като се отчита подобрение като в промишлеността, така и в сферата на услугите и строителството. Това показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, засилвайки надеждите, че най-голямата европейска икономика се намира във фаза на силно възстановяване след масивния икономически шок, провокиран от коронавирусната пандемия през второто тримесечие, когато БВП се срина с 9,7%.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *