Кои страни отвариха границите си за летен туризъм

Много от най-големите световни дестинации за пътуване се отвариха за международни пътници това лято. Но не всички се отварят еднакво. Някои държави се отварят за определени държави, други към всички.

Летният туризъм да започне от 1 юни, предлагат от бранша:: Investor.bg

Ето какво е известно към момента, като се изключват държавите изискващи задължителна 14-дневна карантина. Също така не се отчита и това дали при връщане от тези летни дестинации ще се изисква 14-дневна карантина от страната ви, информира infostock.bg.

Американците, които винаги са мечтали да видят Малдивите, вероятно могат да го направят само ако имат време за ваканция и за 14-дневна карантина след завръщането си у дома.

Някои от най-известните острови на Карибите вече са открити, включително Антигуа, Вирджинските острови в САЩ (които включват Сейнт Томас, Сейнт Кроа и Сейнт Джон), Пуерто Рико и Сейнт Лусия. Забележка: посетителите на последния трябва да представят отрицателен тест за Covid-19 в рамките на 48 часа от качването на полет.

Бахамските острови отново отварят границите си на 1 юли.

Ямайка отваря за всички международни пътници на 15 юни. В същия ден Бахамските острови посрещат яхти и частни полети; всички останали могат да се присъединят от 1 юли.

Аруба също ще отвори границите си за жителите на Канада, Европа и други карибски острови (с изключение на Доминиканската република и Хаити) на 1 юли; Американците са добре дошли от 10 юли. Пътуващите към Турция и Кайкос ще трябва да почакат още малко; тя се отваря на 22 юли.

Други острови са по-ангажирани с фобията. Кийт Мичъл, министър-председателят на Гренада, публикува във Фейсбук, че страната смята 30 юни за „възможна дата за възобновяване на туризма“. Френският остров Сен Мартин посочи, че посетителите могат да дойдат още на 1 юли, но нищо официално не е обявено.

Европа

След кръпка от съобщения за вътрешна граница през май, ЕС обяви в сряда, че неевропейците ще могат да влизат от 1 юли.

Забраната за пътуване ще бъде отменена „постепенно и частично“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Жозеп Борел. Очаква се пътници от страни с нисък риск да бъдат допуснати първи за посещения.

Италия и България вече отвориха своите граници за жителите на повечето европейски страни. Австрия, Хърватия, Кипър, Унгария, Черна гора, Португалия, Словения и Словакия също са разхлабили регулациите, макар и в по-ограничен списък на страните.

Италия отново отвори границите си към повечето европейски страни, но не всички върнаха жеста.

Следващата седмица континентът ще направи гигантски скок напред, като отново се отвори за летни пътувания. На 15 юни Германия отменя забрана за пътуване до 31 европейски държави, Гърция до 29 държави (включително Австралия), а Холандия – до 12 държави от ЕС.

Исландия, Белгия и Швейцария отварят границите си за всички пътуващи в ЕС и Шенгенското пространство. Франция е посочила, но официално не е обявила, че ще последва примера. Няма информация и кога гражданите на Норвегия и Дания ще могат да пътуват между двете държави.

Предвижда се през юли Испания да отвори отново своите граници към страните от ЕС и Шенгенското пространство. Шенгенското пространство е група от 26 европейски държави, която включва държави извън ЕС като Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Великобритания.

Няколко съображения:

До 30 юни пътниците в Гърция, пристигащи от райони с висока степен на зараза (независимо от националността), трябва да представят тест Covid-19 при пристигането си, да пренощуват в определен хотел и да преминат под карантина (седем дни за отрицателни тестове и 14 за положителни резултати) , след това пътниците са подложени на произволни тестове.

Някои части от Южна Италия, включително Пулия и Сардиния, изискват пътниците да изпратят здравни и регистрационни формуляри, преди да пристигнат.

Пътуващите, на които е разрешено влизане в Исландия, могат да избегнат 14-дневна карантина, като се тестват и покажат отрицателно за Covid-19 при пристигане на международното летище Keflavik.

Азия

За момента Азия е до голяма степен затворена за чуждестранни летовници. Япония, Виетнам и Сингапур не са обявили дати, когато ще се отворят, въпреки че се казва, че индонезийският остров Бали ще бъде отворен отново през октомври.

Слуховете, че Тайланд се отваря за международни пътници на 1 юли, бяха оборени миналия месец, когато Ютасак Супасорн, управител на Управлението по туризъм на Тайланд, заяви, че туристите могат да се върнат през четвъртото тримесечие на годината „най-рано“.

Отваряйки 1 юли, Малдивите позволяват на пътуващите да влизат без нови изисквания за виза и такси. Частните самолети и яхти вече са добре дошли на Малдивите, а търговските авиокомпании трябва да възобновят полетите си от 1 юли. След обявяването на тестови и визови протоколи, страната изглежда засега отказва тези изисквания.

Турция обяви, че ще посреща туристи през юли, както и кавказката нация Грузия (макар да не е ясно кой точно може да влезе в Грузия).

Шри Ланка се готви да отвори отново границите си към всички националности на 1 август, ако хората могат да представят доказателства за медицинска застраховка, планират да останат поне пет нощи и могат да покажат отрицателен тест Covid-19, взет по-малко от 72 часа преди заминаването. Пътуващите до „острова на слънчевата капка“ също ще преминат втори тест при пристигането си.

Френска Полинезия обяви, че туристи от всички страни могат да пристигат от 15 юли.

Страната, която включва Таити, Моореа и Бора Бора, изисква пътниците да имат или отрицателен тест Covid-19 (прилаган 72 часа преди заминаване), или „сертификат за имунитет“, който доказва, че сте се възстановили от предишна инфекция. Пътуващите могат да бъдат повторно проверени по време на престоя си.

Северна Америка

Пътуването до САЩ е забранено за някои националности; всички останали могат да бъдат обект на държавни карантини, като изискването за 14-дневна карантина на Хаваите, което беше удължено тази седмица до 31 юли.

Канада също има двуседмично изискване за карантина. Границата между САЩ и Канада е затворена за несъществени пътувания до 21 юни, въпреки че се съобщава, че някои американци влизат през „вратичка“, която позволява на пътуващите да преминават през Канада, за да се придвижат до Аляска.

Близкия Изток

От Израел до Катар голяма част от Близкия изток все още не е отворена за пътуване.

Пътуване до Дубай може да е възможно през втората половина на лятото. Съобщава се, че се отваря някъде между юли до септември.

Африка

Популярни африкански туристически дестинации като Мароко и Южна Африка все още не са обявили планове за отпускане на ограниченията по границите.

След широко разпространените съобщения, че Южна Африка няма да бъде отворена до 2021 г., туристическите служители на страната изясниха тази седмица, че това е „най-лошият сценарий“ и че се надява да посрещне пътниците до септември.

Миналата седмица Сейшелите се отвориха за туристи, които пристигат с частен самолет, чартърен полет или яхта. Плановете за възобновяване на търговските полети са определени за юли.

Тунис отваря сухопътни, въздушни и морски граници за жителите на Алжир и избрани европейски държави, включително Германия и Великобритания, от 27 юни.

Танзания безусловно посреща туристи от всички нации през май, една от най-ранните страни, която го прави. Страната е критикувана за липса на прозрачност по отношение на процента на инфекция, както и изявления на президента Джон Магуфули, че коронавирусът може да бъде излекуван чрез пиене на джинджифил и лимонада. Той каза още, че вирусът е бил отстранен от Танзания „от силите на Бог”, въпреки доказателствата за противното.

Южна Америка

Голяма част от Южна Америка – включително Боливия, Бразилия, Чили и Перу – засега остава извън границите на международните пътници.

Колумбия забрани всички пътнически полети най-малко до 31 август. Аржентина има подобна забрана за полети до 1 септември, въпреки че се говори, че тази дата ще бъде прехвърлена към юли.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *