Германският концерн Festo ще инвестира още 25 млн. лв. в България

Германският концерн за индустриална автоматизация Festo откри днес нова производствена база в България. Събитието съвпадна с отпразнуването на 25-та годишнина на компанията в страната.

Инвестицията в новооткритата производствена база е на стойност от 19,2 млн. лева, като тя ще спомогне за удвояването на производствения капацитет на компанията в България, ще разшири продуктовата гама и ще стане основа за откриване на нови работни места през следващите 3 години, съобщиха от там.

В периода 2015-2018 година са планирани и инвестиции в машини и съоръжения за нови изделия и за автоматизация на производството на стойност 25 млн. лева. Процесът ще гарантира на „Фесто Производство“ по-голяма гъвкавост и възможности, които са от особена важност при изпълнението на краткосрочни поръчки в голям обем.

Новопостроените площи в жк „Дружба“ в София се помещават на 8700 кв. м. на три нива – логистика, производство и изпитателна лаборатория. Така заедно с тях „Фесто Производство“ вече разполага с площ от общо 20 хиляди кв. м.

През 2014 г. изработените продукти на годишна база са достигнали близо 10 милиона бройки, което е 27% ръст на продажбите спрямо предходната 2013 г. До края на 2015 г. от компанията си поставят за цел да реализират допълнителен ръст от 13%, а очакванията за 2016 г. са още по-сериозни.

В момента в производствената база в България се произвеждат сензори, съединителни кабели, вентилни модули, аксесоари и други изделия.

Фесто АГ&Ko. е високотехнологична компания, с изключително внимание към развойната дейност. Над 7% от оборота на концерна се инвестират в развойна дейност (при среден процент за Eвропа от 3,8% за 2014 г. по данни на Deloittе).

Това създава над 100 нови продуктови фамилии годишно и съответните патенти за тях. Към момента Festo има над 2600 регистрирани и 1300 действащи патента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *