Ядрените мощности по света се увеличват с 45% до 2035 г.

Ядреният капацитет на световната енергетика може да се увеличи с повече от 45% през следващите 20 години. Но все пак темпът на растеж ще продължи да е недостатъчен спрямо това, което е необходимо за ограничаване на изменението на климата. Изводът е от нов доклад на Световната ядрена асоциация, публикуван вчера, пише GreenTech.bg.

В доклада „Ядрено гориво“ се прогнозира, че глобалните ядрени мощности ще нараснат до 552 гигавата еквивалент (GWe) до 2035 г., в сравнение с 379 GWe в момента. Това ще е резултат от усилията на много страни да изграждат нови атомни инсталации като опция за по-нисковъглеродна енергетика и енергийната сигурност.

Международната агенция по енергетика е изчислила, че ядрените мощности трябва да достигнат 660 GWe през 2030 г. и повече от 900 GWe до 2050 г., за да се задържи покачването на глобалните температури в рамките на 2 градуса по Целзий през този век – праг, за който учените казват, че трябва да се спази, за да се избегне катастрофални изменение на климата.

Този сценарий обаче изисква 81 милиарда долара годишно инвестиции в нови атомни електроцентрали в периода до 2040 г.

За да се отговори на темпото на растеж на глобалния ядрен капацитет, светът вероятно ще се нуждае от 103 000 тона уран до 2035 г. – в сравнение с 62 000 т. сега, се казва в доклада.

Производството на уран е в застой поради понижените цени на урана, които доведоха до спад в проучвателните дейности и откриването на нови мини.

Пазарът все пак трябва да бъде адекватно задоволен до 2025, ако всички планирани мини и тези в процес на разработка бъдат отворени според прогнозираното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *