Големи банки са готови да отпуснат заем на НЕК, обяви Петкова

Има заявен интерес от големи банки да отпуснат кредита, с който НЕК ще може да разплати задълженията си. Това заяви в Бургас министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР.

До ноември ще стане ясно от кои банки Българският енергиен холдинг ще тегли кредит в размер до 650 милиона евра. С тези средства ще бъдат разплатени 900 милиона лена задължения на Националната електрическа компания към двете американски централи. А те ще могат да се разплатят с държавните мини, на които дължат близо 350 милиона, каза още енергийният министър.

„В момента, в който тези средства се влеят в сектора, това ще отпуши системата, ще даде възможност мините да се разплатят със своите доставчици, да покрият свои други задължения, да извършат инвестиционни разходи, които са изключително важни за сектора. И се надявам нещата да добият едно положително развитие. Надявам се до месец – месец и половина да имаме резултат от процедурата, която Българският енергиен холдинг провежда. Да ни бъдат предоставени условия, които са най-изгодни, така че да не се допуска от тук нататък по-голямо финансово натоварване на системата от това, което всъщност тя може да понесе“, обясни Петкова.

След пълната либерализация на енергийния пазар НЕК не трябва да генерира нов дефицит, коментира още министър Петкова. Пълната либерализация се очаква да се осъществи в рамките на следващата година.

В Бургаско тя посети 3 обекта – 2 училища в Приморско и Бургас и болницата в Поморие, които са включени в Норвежката програма за повишаване на енергийната ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *