Германци масово признават укрити данъци

Германци, укрили данъци, започнаха масово да правят самопризнания пред данъчните служби.
Причината е в решението на германското правителство да закупи компютърен диск с информация за сметки на германски граждани в швейцарски банки. Укрилите данъци германци са започнали чрез своите адвокати да правят изпреварващи самопризнания, съобщава „Файненшъл таймс Германия“.
В резултат на това се очаква в държавната хазна да влязат допълнително стотици милиони евро.
Най-много разкаяли се има Бавария, където само за една седмица самопризнания са направили 291 нарушители на данъчните закони. В Хамбург те са 88, а данъчните определят допълнителните приходи в хазната на повече от 20 милиона евро. В Долна Саксония броят на призналите си нарушители е 174, в Хесен повече от 110 души са побързали да признаят укритите си доходи. В Берлин техният брой също надхвърля 100.
Вълната от самопризнания е предизвикана от решението на германското правителство да закупи за 2,5 милиона евродиск с информация за стотици вложители в швейцарски банки.
Предложения за дискове с още банкова информация получиха и отделни германски провинции.
Тези, които сами признаят за укритите доходи и ги обявят, заплащат само размера на данъка и глоба, но избягват наказателното преследване.
През 2008 г. Германия закупи информация за вложения в лихтенщайнската банка LGT. Тогава в хазната влязоха повече от 100 милиона евро, а един от уличените -тогавашният шеф на Дойче пост Клаус Цумвинкел -получи условна присъда от 2 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *