Цените на британските имоти растат заради малкия брой оферти

Ограниченият брой на офертите за продан продължава да тласка нагоре цените на жилищните имоти във Великобритания и през февруари, и то с бързи темпове. Според специалистите от най-големия британски сайт за продажба на имоти Rightmove първите месеци на годината ще дадат на продавачите възможност да сключат изгодни сделки, но за годината като цяло се очаква нулев ръст на цените.
Жилищата на Острова са поскъпнали с 3,2% през февруари спрямо януари, когато поевтиняха с 0,4% на месечна база. Средната цена за февруари е 229 398 лири, като от Rightmove уточняват, че това е най-силният процентен месечен ръст от април 2007 г. насам, когато на пазара на недвижимо имущество в страната се наблюдаваше силен растеж малко преди началото на ипотечната криза в САЩ.
В сравнение с февруари 2009 г. имотите са поскъпнали с 6,1%, след като през януари цените им отчетоха годишен ръст от 4,1%. Цените на имотите се повишават в седем от десетте региона, които експертите на Rightmove следят, отново начело със северозападната част на страната и Лондон. Имотите в столицата са поскъпнали с 5% на месечна база до рекордните 428 хил. паунда за февруари.
Броят на наличните за продан имоти на един агент остава на рекордно ниското за последните две години ниво от 63 за втори пореден месец през февруари. Общият брой на предложените за продан жилища през януари падна до най-ниската си стойност в исторически план, откакто сайтът за продажба на недвижими имоти започва да следи този пазар във Великобритания през 2000 г.
От Rightmove предупреждават, че икономическата обстановка в страната не може да поддържа високото темпо на повишение на цените и то ще продължи най-много до средата на тази година. Според Rightmove след парламентарните избори през юни 2010 г. толерантността на банките към домакинствата, които не плащат навреме вноските по своите ипотечни заеми, може да намалее.
Тогава предлагането може да се увеличи заради опасността от нова вълна на принудителни отнемания на имоти.
Икономиката на Великобритания отчете първия си ръст за последните 18 месеца през последното тримесечие на миналата година. Предварителните оценки показаха, че брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,1% за периода от октомври до декември спрямо предишното тримесечие, когато отчете спад от 0,2% на тримесечна база.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *