„Главболгарстрой“ спечели конкурса за новата спортна зала в София

„Главболгарстрой“ АД (ГБС) спечели конкурса за проектиране и изграждане на новата многофункционална спортна зала в София. Компанията е класирана на първо място в конкурса на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), а на второ място остава консорциумът „Щрабаг Спортна зала“.
От ДАМС отказаха да потвърдят официално информацията, тъй като до петък тече срок за обжалване на решенията на конкурсната комисия. От „Щрабаг“ обявиха, че няма да обжалват, тъй като предложената от ГБС цена е била по-добра.
ГБС е предложил 107.624 млн. лв. за зала с капацитет за 12 395 зрители и с възможност за разширяване над 16 хиляди души за концерти. В нея ще се провеждат на състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, вдигане на тежести, художествена и спортна гимнастика, според информация на „Строителство Градът“.
„Предвидени са близо 1150 паркоместа в закрит паркинг и открити площи“, обясни при отварянето на офертите инж. Петко Петков, заместник изпълнителен директор на ГБС. Разгънатата застроена площ ще е 63 240 кв.м, а срокът за изпълнение е 23 месеца и 20 дни. Теренът на 4-ти километър на базата „Червено знаме“, който е с площ от 48 дка, е публична държавна собственост с принципал Министерството на отбраната. Залата и плувният комплекс на ЦСКА ще са част от национален спортен комплекс. Те ще маркират двата края на общия ансамбъл в богата паркова среда. Мястото й в западния край активизира връзките с градския център и с бъдещия правителствен комплекс.
Предвидено е изграждането да се извършва поетапно, като обектът ще бъде финансиран от републиканския бюджет. Преди година правителството пое ангажимент за обезпечаване на строеж на голяма многофункционална спортна зала.
Другият кандидат – консорциумът „Щрабаг Спортна зала“, е участвал в търга с проект, разработен от австрийските архитекти, за 111.7 млн. лв. Офертите бяха отворени на 12 юни, като председател на журито беше главният архитект на София Петър Диков. „Само две компании отговаряха на конкурсните изисквания, но иначе участниците бяха повече“, каза Румен Кисьов, директор на дирекция „Държавна собственост“ в агенцията.
Поръчката на ДАМС ще включва изработването на окончателен проект, извършване на всички необходими дейности по съгласуване на заданието за получаване на разрешително за строеж, извършване на самото строителство, упражняване на авторски надзор, както и въвеждане в експлоатация на съоръжението.
По-рано през годината ДАМС не обяви победител в конкурса за проект на новата зала, като поощри трите получени проекта. Нито един от тях обаче не е използван в настоящия конкурс, а автор на спечелилия проект е арх. Жеко Тилев.
„Главболгарстрой“ наскоро спечели поръчка за 10.7 милиона лева за ремонт на спортната база „Спортпалас“ край Варна, обявена от „Национална спортна база“ ЕАД, а преди няколко години изпълняваше реконструкцията на националния стадион „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *