Гладът може да се върне на Стария континет

Човечеството трябва да се готви към глобален глад от принципно нов тип, който има и географски аспект. Ще бъдат засегнати не само африкански, но и европейски страни – Албания, Румъния и Молдова. С проблеми могат де се сблъскат и традиционни страни износителки. Потвърждение затова е вълната от земеделски протести в Гърция и България, пише „РБК Дейли“.

В близко бъдеще милиони хора по света са заплашени от глад. Тази неутешителна прогноза бе оповестена от представители на Световната банка на провеждащата се в Мадрид среща на ООН, посветена на световната продоволствена криза. Според техните оценки в най-скоро време гладът ще засегне не само най-бедните африкански страни, но и Европа, особено Молдова, Албания и Румъния, пише „РБК Дейли“.

Докладчиците от Световната банка отбелязват, че въпреки кризата, цените на храните продължават да растат и затова има няколко причини, включително влошаване на ситуацията в земеделието, стремителния ръст на населението на градовете и ефекта, произведен от промяната на климата.

Генералният директор на Организацията по земеделие и прехрана на ООН Жак Диуф подчерта в тази връзка, че проблемът с глада се е изострил, въпреки че световното производство на зърнени култури през миналата година е подобрило всички рекорди. Броят на недохранващите и гладуващите в света през 2008 г. се е увеличил с 40 милиона до 963 милиона души. Представителите на Световната продоволствена програма /WFP/ потвърждават, че от 2005 г. до 2008 г. цената на зърното в света практически се е устроила, след което два пъти са поскъпнали и всички останали хранителни продукти.

„На щандовете има храна, но вчера ти си можел да я купиш, а днес не. Ръстът на цените на енергоресурсите и съответно на храните, общата стагнация на световната икономика, която ще продължи като минимум още година – ето ви и основните параметри на намаляването на покупателната способност. При това заплатите на основната маса от европейците останаха на същото равнище, както и преди година. Затова човечеството трябва да се готви към глобален глад от принципно нов тип“, отбеляза за „РБК Дейли“ представителят на WFP Робин Лодж.

„Новият тип“ подразбира освен всичко друго и географското му настъпление. Към проблеми с прехраната трябва да се готвят сега и жителите на европейските страни. За момента става дума дамо за Албания, Молдова и страна-член на Европейския съюз Румъния. Освен това не трябва да се изключва вероятността, че последиците от тази криза ще станат много неприятни не само за страните-вносители на храни, но даже и за такива държави, които продават храни в чужбина. Потвърждение на това е вълната от протестни митинги на земеделци, обхванали Гърция и България. Световната банка предупреждава, че ако правителствата не вземат бързи мерки за подобряване на ситуацията, последиците ще бъдат печални. „Проблемът наистина е в ръста на цените. Трябва да се обърне необходимото внимание на растящото неравенство. Когато почти една трета от населението живее от заплата, ръстът на цените на храните придобива характер на данък бедност“, смята експертът от молдовския Институт за развитие и социални инициативи IDIS Viitorul Татяна Ларюшина.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *