„Голдман Сакс“: Япония е в рецесия

Японската икономика вероятно вече е в състояние на рецесия в първото тримесечие на 2008г. Това твърди вътрешен доклад на банка „Голдман Сакс“.

Сред обясненията в него са посочени слабият експорт и ниското потребление. Шансовете страната да влезе в рецесия през първото полугодие на годната са се увеличили до почти 60%, смята Тецуфуми Ямакава, старши икономист на „Голдман Сакс“ за Япония.

Заключенията си той прави на основата на цените на фондовите пазари, потребителските нагласи и нивото на задлъжнялост. Данните са от декември, като през ноември шансът за рецесия в първото шестмесечие е бил 48.7%. Пет от 11-те ключови правителствени индикатори, даващи признаци в коя посока поема икономиката, вече са в понижение.

Ако ги последват и останалите, със сигурност Япония влиза в рецесия, заявява Ямакава в доклада си от петък. Ипотечната криза в САЩ не влияе пряко на забавянето на японската икономика, която е втората по големина в света.

Но според Ямакава има намаляване в ръста на износа към Китай и рязко отдръпване от инвестиции в имоти след като властите затегнаха правилата за строене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *