Големите китайски индустриални фирми с 18% ръст на печалбата през юни

Печалбата на най-големите индустриални предприятия в Китай се е покачила през юни, изпращайки нов сигнал към пазара за стабилизиране на най-голямата икономика в Азия.

Представените в неделя правителствени данни за шестия месец показаха нарастване от 17,9% на нетната печалба спрямо година по-рано. Ръстът надхвърли постигнатото разширение от 8,9% през май, предава MarketWatch.

За първата половина на годината пък печалбата на всички китайските индустриални компании с годишни продажби от над 20 млн. юана (2,4 млн. евро) е нараснала с 11,4 на сто.

Икономистите на JPMorgan заявиха, че част от подобрението е постигнато заради благоприятната среда в сравнение с юни 2013 г., когато индустриалната печалба нарасна с относително скромните за китайските стандарти 6,3%.

Според експертите „част от големите компании са осчетоводили печалбите си за тримесечието в неговия край, което може да е причинило по-голяма нестабилност на печалбите“.

Въпреки това анализаторите от американската банка добавиха, че „подобренията в приходите от продажби на фона на стабилизираната икономика също са допринесли за ускоряване на растежа на промишлените печалби през юни“.

По думите на Хе Пин, статистик в Китайското национално статистическо бюро, която компилира данните, ниската сравнителна база е подпомогнала данните за юни. Сред ключовите фактори също така са били спадащите разходи и покачващите се продажби.

Въпреки това Хе също така предупреди, че материалните запаси са се покачили, а ефективността е спаднала. „Тези фактори ще окажат негативно влияние върху дейността на дружествата и ще забавят темпото им на растеж“, отбеляза още експертът пред агенция „Синхуа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *