Облачният бизнес на Amazon – един от най-бързо развиващите се в сферата

Пет милиарда долара. Точно толкова ще изкара Amazon.com от своя облачен бизнес тази година, сочи нова оценка на Pacific Crest Securities. Ако е истина, става дума за невероятен резултат, пише BusinessWeek.

Това би означавало, че приходите на компанията от облачни услуги ще нараснат с 58% само за година – от 3,1 млрд. долара за 2013 г.

Pacific Crest посочва, че очаква бизнесът да продължи да расте, а приходите от него да достигнат 6,7 млрд. долара през 2015 г. От своя страна Amazon не разкрива официалните данни за приходите на бизнеса си в облака.

Ръстът на облачния бизнес на Amazon е безпрецедентен, поне в сравнение с този на другите софтуерни компании. Той се разрасна по-бързо и може би само Google, която има предимството на по-големия потребителски пазар, расте по-бързо в сегмента.

Приходите на Amazon от облачните услуги в момента са почти същите като тези на VMware, която миналата година постигна 5,2 млрд. долара приходи. Да не забравяме, че VMware има невероятна история на пазара на бизнес софтуер през последното десетилетие.

Освен това тя напълно промени начина, по който клиентите структурират своите центрове за данни и използват техните приложения. Продажбите на Amazon изглежда потвърждават, че наистина настъпва следващата ера в компютърните технологии.

Тримесечните приходи от облака на Amazon започват да се доближават до тези на традиционните производители на сървъри, което я нарежда на четвърто място в сегмента след Dell, IBM и Hewlett-Packard.

Тези компании трябва да продължат да убеждават клиентите да купуват техните машини, което ще става все по-трудно с навлизането на Amazon.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *