Москва обещава по-евтин газ за Балканите

Русия може да намали цените за клиентите си в Югоизточна Европа. Това казва в интервю за атинския вестник „Катимерини” шефът на руския национален фонд за енергийна сигурност Константин Симонов.

„Не твърдя, че политиката на Русия е напълно правилна, но трябва да сме по-гъвкави, що се отнася до цените, и да пристъпим към още по-големи намаления, особено в страните от Югоизточна Европа, защото

Брюксел смята, че Русия се държи монополно” казва той и припомня за преговорите между гръцката компания ДЕПА и „Газпром” за намаляване на цената под 400 долара за 1000 куб. м. Симонов обвинява Европейския съюз за това, че си е поставил за стратегическа цел да ограничи ролята на Русия, и според него това носи рискове за търговията със синьо гориво. „Не трябва да се изключва вероятността доставките на руски газ за Гърция да спрат заради събитията в Украйна”, предупреждава той.

На въпрос дали може да се предотвратят рисковете от спиране на газа през зимата руският експерт отговаря, че Москва трябва да се разбере с Киев за решаване на проблемите. Според него Русия иска Европа да подкрепи проекта „Южен поток”,

който ще повиши сигурността на доставките

Симонов акцентира на факта, че отношенията към руския газ в много страни в Европа са натоварени с политически негативизъм. „Полша, с която имаме лоши отношения, говори, че ще започне да купува втечнен газ от Катар по 650 долара, което е много по-висока цена от руския, струващ 400”, пояснява експертът.

Пред в. “Катимерини” Симонов коментира и проектите за Трансадриатическия газопровод и за ползите от него за Гърция, но препоръчва реализъм в оценките на прекомерните очаквания за газовите находища край остров Кипър и цялата зона на Източното Средиземноморие.

В края на миналата седмица Черна гора заяви интереса си да се присъедини към проекта за газопровода „Южен поток”, на който гледа като на вариант за диверсификация на енергийните източници и средство за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, предаде агенция МИА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *