Спад за златото на седмична база въпреки геополитическите опасения

Фючърсите върху златото поевтиняха през изминалата седмица въпреки продължаващото геополитическо напрежение в ивицата Газа и Украйна.

Цената на контрактите върху жълтия метал с доставка през август се смъкна с 0,46% до 1 303,30 долара за тройунция, постигайки втори пореден седмичен спад.

Понижението дойде въпреки ръста от близо 1 на сто в петък. Търсенето на актива се засили към края на седмицата, след като инвеститорите продължиха да гледат отблизо геополитическата криза между Москва и Запада на фона на ситуацията в Украйна.

Пентагонът съобщи в петък, че Русия целенасочено ескалира насилието в Украйна и може да осигури по-усъвършенствани оръжия за проруски настроените бунтовници в източната част на страната.

Междувременно конфронтацията между Израел и Хамас леко затихна въпреки продължаващите усилия от страна на САЩ за окончателно прекратяване на огъня.

Златото се срина до 5-седмично дъно от 1 287,50 долара за тройунция в четвъртък, след като оптимистичните икономически данни от САЩ засилиха спекулациите, че Федералният резерв ще покачи лихвените проценти по-рано от очакваното.

Министерството на труда на САЩ съобщи, че броят на подалите молби за помощи при безработица през седмицата, приключила на 19 юли, е намалял с 19 000, достигайки 8-годишно дъно от 284 000.

Същевременно в петък Бюрото по преброяване на населението съобщи, че поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са нараснали с 0,7% през юни, побеждавайки очакванията за ръст от 0,5%. Основните поръчки на дълготрайни стоки, които изключват транспортните стоки, са се покачили с 0,8% през юни, надхвърляйки прогнозите за разширение от 0,6%.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ(Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са разширили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 22 юли. Нетните залози достигнаха 136 120 договора в сравнение с 131 971 в предходната седмица.

Междувременно среброто с доставка през септември поскъпна с 1,08% в петък до 20,63 долара за тройунция. За седмицата сребърните фючърси обаче изтриха 1,19%, постигайки втори пореден седмичен спад.

По отношение на среброто данните на CFTC показаха, че хедж фондовете са запазили обема на залозите си в сребърни договори през седмицата, която приключи на 22 юли. Нетните залози достигнаха 46 221 договора в сравнение с 46 795 в предходната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *