Големи компании все по-безмилостни в защитата на интелектуалните си права

Най-големите компании в света засилват търсенето на съдебна отговорност от тези, които нарушават интелектуалните им права, показва проучване на правната компания Freshfields Bruckhaus Deringer.
Фирмата открива, че близо 40 на сто от най-големите корпорации са започнали активно да защитават правата си чрез съдебни процеси срещу нарушителите, пише Independent. В проучването са разгледани компании на стойност между 500 млн. и 5 млрд. долара, с операции в повече от 16 юрисдикции и с над 10 хил. служители.
Последният случай, добил популярност по-рано този месец, се отнася до двете химически компании BASF Plant Science и DuPont, които поведоха битка в съда, след като се обвиниха взаимно в нарушение на интелектуалните права.
Обтегнати са и отношенията между Google и компанията за луксозни продукти LVMH, която обвини интернет гиганта, че е позволил използването на нейни търговски марки от конкуренти, които вероятно продават фалшиви продукти.
По-рано тази година веригата за дрехи Primark пък уреди спор с Laundry Athletics, която заяви, че Primark е копирала елементи от нейните кожени якета, част от колекцията на Дейвид Бекам. По това време съоснователят на Laundry Athletics Джулиан Дънкъртън каза, че тези случаи стават все по-чести. „Воденето на такива процеси отнема много време и енергия, но те са изключително необходими и ние сме решени да защитим интелектуалната си собственост”, казва той.
Според Крис Форсит от Freshfields Bruckhaus Deringer все по-честото обръщане към съдебни институции за уреждане на споровете „е учудващо”, тъй като разходите са много високи. Въпреки това той очаква ръст в защитата на интелектуални права по време на рецесията, защото много от компаниите, които отчаяно се опитват да запазят присъствието си на пазара, атакуват продуктите, брандовете и пазарния дял на конкурентите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *