Сорос: Влиянието на Китай ще нарасне по-бързо, отколкото се очаква

Световноизвестният финансист Джордж Сорос смята, че влиянието на Китай в света ще нарасне много по-бързо, отколкото мнозина очакват. Предпоставки за това давали изолираността на финансовата система на страната от глобалните пазари и голямата роля, която играе държавата в банковия сектор.
„Китайската банкова система печели по много начини от това, че е изолирана от останалия свят и се намира в много по-добро състояние отколкото международната банкова система“, смята Сорос. При това активният контрол върху капитала на банките допринасял за предпазването на финансовите институции от кризата.
„Влиянието на правителството също е голямо и когато правителството нареди „кредитирайте“, банките кредитират. Това поставя Китай в по-добра позиция за възстановяване от рецесията“.
„Китай ще бъде позитивната сила в света и на пазара, а като последствие неговата роля и влияние вероятно ще нараснат. Лично аз вярвам, че Китай ще расте по-бързо, отколкото предполагат мнозина“, казва Сорос.
За пореден път Сорос изрази опасенията си относно ръста на борсовите индекси по света заявявайки, че може да отнеме още доста време докато повечето играчи влязат на пазара. По отношение на ликвидността също има какво още да се желае, смята специалистът, цитиран от CNBC.
„Аз съм доста внимателен. Дори въпреки това, че казвам, че цените са ниски, не съм толкова оптимистично настроен, че да вкарам всичките си пари в акции или активи, защото мисля, че изгледите са доста неясни“, завършва Джордж Сорос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *