Гордън Геко стана милиардер

Шефът на инвестиционния фонд Blackstone, за който се твърди, че е послужил за прототип на борсовия манипулатор Гордън Геко от филма „Уолстрийт“ (1987 г.), стана милиардер, съобщи в. „Телеграф“.

Джеймс Томилсън Хил, известен като Том, притежава $ 17,4 млн. акции от Blackstone, показва документ, изпратен в Комисията по ценни книжа на САЩ. Стойността им е $ 580 млн., като за последната година акциите са поскъпнали с над 60%.

Но нюйоркчанинът, който придоби медийна слава през 80-те години на миналия век покрай консултирането на едни от най-големите сделки по сливания на фирми, има и една от най-богатите колекции от произведения на изкуството, в която са включени картини на Рубенс, Франсис Бейкън и Анди Уорхол, както и бронзови статуи от времето на Ренесанса. Негова собственост е и бронзовата Венера на Юбер Льо Сюр, която някога е притежавана от Краля-слънце Луи XIV.В свой анализ Блумбърг ги оценява на $ 500 млн.

66-годишният Хил, който беше споменат и във филма „Варвари на портата“ (1993 г.) за ролята си при изкупуването чрез заемен капитал на хранителния гигант RJR Nabisco, в момента управлява Blackstone Alternative Asset Management (BAAM) – компания, която финансира и инвестира в хедж фондове.

Хил е петият бос на Blackstone, който става милиардер. Първите са Стив Шуорцмън и Питър Питърсън, които създават компанията през 1985 г. Президентът на Blackstone Тони Джеймс има дял за 1,1 млрд., а през м.г. шефът на подразделението ѝ за недвижими имоти Джонатан Грей също прескочи заветната граница на 10-цифрените суми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *