Финландия в най-дългата рецесия за 20 години

Финландия, дълго време сочена като „добър ученик“ на еврозоната, е изпаднала в най-дългата си рецесия за последните над 20 години с осем поредни тримесечия без растеж, информира Франс прес. Според данните на статистическото бюро на страната, публикувани в началото на месеца, БВП е продължил да намалява през първото тримесечие, свивайки се с 0,4% спрямо предходното тримесечие. Две поредни години Финландия отчита икономически спад (-1,4% през 2013 година след -1,0% през 2012 година) и въпросът е вече дали няма да има трета година на намаление на БВП.
„Този период на рецесия е най-дългият от рецесията от началото на 90-те години, когато икономиката се сви три поредни години между 1990 и 1993 година“, припомни статистическото бюро. Традиционните стожери на икономиката – най-вече хартиената промишленост и електрониката – страдат от бавен спад. А в по-краткосрочна перспектива търговията със съседна Русия бе засегната от слабостта на рублата и кризата в Украйна.
Със застаряващо население и безработица, която нараства (8,5% през април), натискът върху държавните финанси все повече се засилва. „Бившият примерен ученик на ЕС изпадна в затруднения“, коментира изследовател от „Фондацията Калеви Сорса“, цитиран от АФП. Коалиционното правителство, което обединява партии от левицата и десницата, води политика на строги икономии, която се възприема с одобрение от Германия. В същото време обаче, въпреки повишението на данъците и орязването на разходите, държавният дълг на Финландия скочи. Очаква се през 2014 година той да премине прага от 60 процента от БВП, а това е таванът, определен от европейските договори. За сравнение през 2011 година дългът на Финландия бе едва 49% от БВП. Икономистите очаква по-дълбоки промени. „Необходимо е структурните реформи да се ускорят (…) Ако искаме да съживим икономиката, трябва да намалим данъците, защото това би породило динамика“, коментира икономист банка Nordea. От пролетта призивите за промяна на политиката предизвикаха напрежение в самата изпълнителна власт. Социалдемократическата партия номинира на поста финансов министър новия си лидер Анти Рине, бивш синдикалист, който дълго време критикуваше политиката на строги ограничения при харченето на държавните пари. Премиерът консерватор Юрки Катайнен обяви през април, че ще напусне поста си през юни. А през март Съюзът на левицата, партия с малко депутати в парламента, реши да излезе от правителството в знак на протест срещу орязването на бюджета. Зад политическите трусове и реформи на държавния сектор се крие едно друго предизвикателство: преструктурирането на промишленост, която има проблеми с конкурентоспособността. Според директора по изследванията на икономическия институт ETLA Мика Малиранта финландските институции „са в добро здраве“ и страната „не е зависима от един или два локомотива“ като Nokia, бивш световен лидер в производството на мобилни телефони. Според него е трудно да се повтори „чудото“ на излизането от рецесията преди 20 години, за което допринесе Nokia – днес е собственост на американския концерн Microsoft. Правителството се опитва да подпомогне секторите на бъдещето като зелените технологии, биотехнологиите и цифровизация в широк план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *