Грандиозни стачки в банковия сектор в Индия

Конкретната причина за тяхното недоволство се корени във факта, че те не одобряват правителствените намерения да предоставят, целящи да предоставят по-голяма частно собственост в държавните банкови гиганти, с което много служители биха си загубили работните места.
Индия, която е третата по големина икономика в Азия, от дълго време се бори да реформира и либерализира ключови сектори, като банкиране, услуги и застраховане. Съпротива срещу това обаче е стряскаща. Десетки хиляди индиици се страхуват, че това би довело до масови съкращения, а някои висши икономисти вече заявиха, че агресивните чужди инвеститори само ще експлоатират местните интереси.
Единният форум на банковите синдикати, организирал стачката, излезе с изявление, че протестът ще обхване над един милион работници от 70, 000 банкови клона, 26 банки от публичния сектор, включително и Държавната банка на Индия и други 26 банки от частния сектор.
„Всички банкови клонове днес са затворени. Стачката ще засегне всеки сегмент от банковия сектор“, казва Вишвас Утаги, секретар на Обединения форум на банковите синдикати. Той добави, че стачката няма нищо общо с никакви икономически изисквания на работниците, а единствената цел е да се запази икономическия суверенитет на земята.
Државните банки в Индия доминират на пазара, с около 70 процента участие в националния банков сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *