Грант от 240 млн. евро за инвестиции в компании през 2015

През тази година бизнесът ще може да кандидатства по три от схемите на вече одобрената от Брюксел оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Бюджетът по тях е 240 млн. евро при общо 1.39 млрд. евро за цялата програма. Средствата ще са за проекти за купуване на нови машини и оборудване, за иновации и подобряване на енергийната ефективност.
До края на март трябва да започне първата схема по програмата – „Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия“. Тя е с бюджет 150 млн. евро и ще има общо три приема през годината, стана ясно по време на пресконференция на министъра на икономиката Божидар Лукарски за представяне на програмата. Ще се финансират инвестиции в нови машини, съоръжения и технологии, покупка на компютърно оборудване, софтуерни приложения за управление на производствения процес и др. Минималният размер на един проект е 100 хил. лева, а максималният – един милион лева.
Безвъзмездното финансиране е между 35-70% в зависимост от категорията на компанията и мястото на изпълнението на проекта. Фирмите в Югозападния регион, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ – до 25% за големи предприятия, до 35% за средни и до 45% за микро- и малки. Причината е в политиката на Брюксел за по-голяма подкрепа на по-слабо развити региони, сред които не е Югозападният. За останалите пет района на планиране условията остават същите, както при програма „Конкурентоспособност 2007 – 2013“: до 50% грант за големи фирми (с над 250 души, оборот над 97.5 млн. лв. или активи над 84 млн. лв.) , до 60% – за средни, и до 70% – за микро- и малки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *