Група чужди инвеститори купуват „Ти Би Ай кредит“

Небанковата финансова институция „Ти Би Ай кредит“ скоро може да има нов собственик. Това става ясно от подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведомление за предстояща концентрация. Купувач на компанията е регистрираното преди около месец в София „Транзакт Юръп холдингс“ ООД, което е собственост на пет физически лица. За момента цената на сделката не се съобщава, като освен от КЗК предстои тя да бъде одобрена и от БНБ. След приключването на сделката компанията няма да работи под бранда Ти Би Ай.

Предметът на сделката

Създадената през 1997 г. „Ти Би Ай кредит“ доскоро беше един от водещите играчи на пазара на небанково потребителско финансиране. Дружеството е част от групата на холандско-израелския холдинг „Кардан“ чрез дъщерната му финансова компания TBIF Financial Services. В края на 2011 г. холдингът купи и българския бизнес на словенската Nova Ljubljanska Banka, с което затвори кръга на финансовите си дейности в страната, които включват още лизингова компания, застрахователен брокер и дружество за отдаване на автомобили под наем. След преименуването на българската Нова Люблянска банка на Ти Би Ай банк постепенно дейността по отпускане на потребителски кредити беше прехвърлен от небанковото дружество в банката. Така в момента основната дейност на „Ти Би Ай кредит“ е свързана с т.нар. acquiring услуги, обяснява Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на „Ти Би Ай кредит“ и член на надзорния съвет на Ти Би Ай банк. Става дума за услуги по обработката на разплащания с дебитни или кредитни карти при електронна търговия, за които компанията е партньор на международните организации за картови разплащания Visa и MasterCard.

„Това е малък и съвсем отделен бизнес, който се разви в последните години в „Ти Би Ай кредит“, коментира той, като допълва, че именно в тази сфера работят и новите инвеститори, които ще придобият компанията. „Това са собственици на компании, които са в бизнеса с електронната търговия. Става дума за дългогодишни партньори на „Ти Би Ай кредит“, посочва мениджърът, без обаче да конкретизира подробности. По думите му този бизнес на „Ти Би Ай кредит“ на практика се извършва извън България, в рамките на ЕС, където като цяло електронните разплащания се развиват далеч по-бързо, отколкото в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *