Сривът на рублата засяга и световните пазари

След като във вторник Русия претърпя най-тежкия ден в историята на финансовата криза в страната, която продължава вече девети месец, ефектите от сриващата се рубла се разпростират и на световните пазари, пише в анализ Bloomberg. Най-големият облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (Pimco) е изправена пред колосални загуби заради притежаваните от нея руски облигации, обявиха от инвестиционната компания. Източници на Pacific се оплакаха, че всяка бича опция върху рублата, сключена в САЩ, вече няма абсолютно никаква стойност. Освен това валутни трейдъри в Ню Йорк и Лондон са казали на клиентите си повече да не сключват сделки в рубли.

Борсовите играчи на пазара на опции бяха хванати в крачка от срива на руската валута, която от началото на годината загуби 52% от стойността, като се очаква загубата да нарасне. Bloomberg посочи, че на пазар със стотици опции за купуване (тн. кол опция), чиято съвкупна стойност е повече 15 млрд. долара, само една от опциите – контракт на стойност 5 млн. долара, който изтича догодина, все още е печеливш при текущата цена на руската валута.

Emerging Markets Bond Fund, собственост на Pimco, беше ударен най-тежко от спада на рублата. Фондът, който управлява 3.3 млрд. долара, притежава и облигации на руски корпорации и държавни ценни книжа на стойност 803 млн. долара или 21% от активите му. Според финансовия отчет на компанията, тя е изгубила 7.9% от активите си само през последния месец. „Инвестициите, които Pimco и дъщерните ѝ дружества извършват, се основават на дългосрочни прогнози“, изтъкна Майкъл Гомес, директор по възникващите пазари в Pimco. Той допълни, че макар определени сегменти от пазара да са силно волатилни, в дългосрочен план те предлагат добра награда за риска на инвеститорите.

Първият заместник-управител на Руската централна банка Сергей Швецов изтъкна, че е изумен от мащаба на бягството от руската рбула. „Не бихме могли да си представим подобен сценарий дори и в най-ужасните си кошмари само преди една година“, посочи експертът. Той изтъкна, че изненадващото увеличаване на основния лихвен процент от страната на централната банка до 17% е било мотивирано от избора между „много лош“ и „много, много лош“ сценарий.

Крахът на една валута

Във вторник рублата се срина до повече от 80 рубли за долар – рекорден спад от 5.4%, който последва разразилата се паника на московските финансови пазари. Валутата все пак успя да се стабилизира леко, когато министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев отрече спекулациите, че правителството ще забрани купуването на долари. Рублата завърши деня при цена от 67.9 рубли за долар, а в сряда сутринта загуби още 1% от стойността си, достигайки 68.18 рубли за долар. Руският индекс Micex също спада с 2% в сряда. По-късно през деня валутата леко се стабилизира, като напредна с 2-3% спрямо долара и еврото.

Въпреки уверенията на руския икономически министър редица компании – от Schroder Investment Management доSkandinaviska Enskilda Banken AB, смятат, че е възможно да се въведат ограничения на валутния пазар. По данни на руската търговска банка Otkritie Bank търсенето на чужда валута от страна на руските граждани вече е нараснало с три до четири пъти над средното за деня. „Много е трудно да бъде спряна паниката“, коментира портфолио мениджърът вKapital Asset ManagementВадим Бит-Аврагим. „Всички залагат срещу рублата“.

Напълно според очакванията голямата динамика идва в повече за някои брокери. Базираният в Ню Йорк инвестиционен посредник FXCM Inc. – третият по големина валутен брокер за малки клиенти, ще спре да предлага сделки с двойката рубла-долар и ще започне да затваря позициите на своите клиенти. Друг посредник – Alpari UK, спря клиентите си от заемането на нови позиции. Хедж фондът Alden Global Capital пък печели от срива на руските финансови пазари, след като залага срещу рублата от месец и половина.

Петрол и контрол

Скоростта, с която руската рубла губи стойността си, е ясен индикатор, че властите в Москва не могат да запазят стойността й, особено на фона на продължаващия вече шести месец срив на цената на петрола. Основните бенчмаркови сортове петрол – американският лек и сортът брент, поевтиняха с повече от 20% за месец, като и двата сорта вече се търгуват за по-малко от 60 долара за барел. Това лишава Русия от ценните приходи в бюджета от експорта на суровината, която е сред основните износни стоки на страната.

Друг фактор, допринасящ за катастрофалните прогнози за Русия догодина, са международните санкции, наложени ѝ от коалиция от западни страни заради продължаващата война в Украйна. Икономисти, интервюирани от Bloomberg, са посочили, че очакват централната банка на страната отново да се намеси на пазара, като инжектира допълнителни 70 млрд. долара в близко бъдеще. Същевременно, икономиката на Руската федерация все по-сигурно се устремява към стагфлация – състояние при което имаме стагнираща икономика и повишаващи се цени.

В сряда следобед Министерството на финансите на Русия каза, че вече е започнало разпродаването на останалата по сметките му чуждестранна валута, в отчаян опит да спре падането на рублата. Източниците на институцията посочиха, че общата сума, която може да налее на пазара, е 7 млрд. долара. Но пазарни експерти посочиха пред Reuters, че ако геополитическата ситуация не се промени, тази валутна интервенция няма окаже абсолютно никакъв ефект върху цената на рублата. Анализатори от руската банка „Зенит“ са посочили пред изданието, че руската централна банка е избрала твърде лош момент за въвеждане на плаващ курс на рублата.

Запазването на стабилността на цената на валутата е от особено значение за руския президент Владимир Путин, тъй като популярността му се крепи основно на обещанието за просперитет. В четвъртък той ще участва на годишна конференция, по време на която най-вероятно ще коментира срива на валутата. В сряда руският премиер Дмитрий Медведев се опита да успокои ситуацията, като увери населението, че Москва разполага с ресурсите да превъзмогне кризата. Медведев отправи това послание по време на предавана на живо по телевизията среща с министри и водещи корпоративни ръководители.

Разпространяването на московската паника

Разпродаването на рубли в Москва се усеща и в други развиващи се държави, където инвеститорите започнаха да изтеглят банковите си депозити поради страх, че финансовите проблеми на Русия, сривът на цената на петрола и паниката в страната могат да доведат до забавяне – или дори рецесия – на глобалната икономика. В резултат на опасенията в развиващите се страни, индиикаторът на Bloomberg измерващ цените на валутите им, се срина до най-ниската си стойност от 2003 г. насам, а индексът на акциите на възникващите пазари на MSCI загуби 0.2 процентни пункта от стойността си само във вторник. Така спадът му достигна 9.6% на месечна база само през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *