Гръцката блокада донесе над 1 млн. загуба досега

Заявления за над 1 млн. лв. загуби са подали български фирми, заради блокадата на границата от гръцки фермери от началото на протестните действия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните, основавайки се на обобщение на Кризисния щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция, който бе сформиран по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Фирмите са от трите бранша – транспорт, земеделие и икономика.

До момента на горещите линии, обявени в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на земеделието и храните са постъпили общо 42 сигнала. Сигналите са подадени от браншови организации и компании с декларирани загуби заради блокадата на границата ни.

Във връзка с прогнозата за влошаване на метеорологичната обстановка, от Кризисния щаб препоръчват на областните управители да предприемат допълнителни действия за осигуряване на благоприятни здравно-медицински, хигиенни и други условия. Фирмите, подали сигнали, трябва да събират документи, които да доказват размера на загубите, съветват от щаба.

В момента 252 ТИР-а чакат на ГКПП-Кулата. Критична остава ситуацията на граничния пункт. Шофьорите мръзнат, въпреки помощта, която получиха днес от активисти на Областната структура на БЧК-Благоевград – топъл чай и храна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *