Продължава издирването на разбилия се Боинг-737

Продължава издирването на етиопския самолет, катастрофирал край бреговете на Ливан. Към мястото на трагедията е тръгнал специално оборудван кораб на ВМС на САЩ, на който има водолази, които ще могат да работят и през нощта.
От Франция е пристигнал самолет „Атлантик“, чийто екипаж се е включил в издирването на самолета и в спасителните операции, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки ливанския министър на отбраната Елиас Мур.
Ливанските ВМС заявиха, че въпреки бурното море моряците от международната флотилия, която патрулира край бреговете на Ливан, ще продължат да търсят оцелели, макар че е малко вероятно някой да е останал жив, предаде БТА.
Засега са намерени телата на 34 от 90-те души, пътници и екипаж, намирали се на борда. Труповете е трудно да бъдат идентифицирани, защото от разхерметизирането на самолета и удара във водата те са много деформирани.
Като основна версия за причината на трагедията се очертава лошото време – силната буря, каза министърът на отбраната на Ливан, цитиран от Франс прес. Малко след катастрофата ливанските власти изключиха възможността за терористичен акт.
Боингът 737-800 на „Етиопиън еърлайнс“ се разби малко след като излетя от Бейрут за Адис Абеба. Той е изгубил контакт с кулата за контрол на въздушното движение в ливанската столица малко след излитане и се разби в Средиземно море около 2:30 часа в неделя срещу поределник през нощта. Инцидентът стана при бурно време и силен дъжд.
Според очевидци самолетът се е разцепил във въздуха и е паднал в морето, избухвайки в огнено кълбо.
45 от пътниците са били ливанци, 22 – етиопци и двама британци. Имало е и граждани на Канада, Русия, Франция, Сирия и Турция. На борда е била и съпругата на френския посланик в Ливан Марла Пиетон.
Ливанското правителство обяви ден на траур в памет на жертвите от катастрофата. Премиерът Саад Харири посети летището, за да се срещне с близки на пътниците, които чакаха новини за оцелели. Някои от близките изразиха негодувание, че е било дадено разрешение за излитане на самолета при лошите метеорологични условия.
„Етиопските авиолинии” изпратиха собствен екип от специалисти в Бейрут, който ще се заеме с разследването на катастрофата, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на етиопската информационна агенция ЕНА.
Според компанията самолетът е бил в експлоатация от осем години и технически е бил изправен, предаде Ройтерс, цитирана от „Фокус“. „Самолетът беше в добро състояние. За последен път е преминал през техническо обслужване на 25 декември за обикновена проверка”, заявиха от компанията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *