Гръцката фондова борса остава затворена до края на банковата ваканция

Гръцката фондова борса обяви, че ще остане затворена днес и утре, след като банковата ваканция в страната беше удължена, предаде Bloomberg.

Търговията с акции на Атинската фондова борса е спряна от 29 юни, след като правителството затвори банките и наложи капиталов контрол. До 29 юни включително водещият гръцки индекс ASE изгуби 3,4% от стойността си и достигна до 797,52 пункта.

Борсово търгуван фонд, листнат в САЩ, е единствената опция за спекулантите с гръцки акции. Подобен фонд, листнат в Европа, също беше спрян през миналата седмица.

В понеделник Global X FTSE Greece 20 ETF затвори със спад от 7,5 на сто. За четири дни до четвъртък включително беше изтъргуван рекорден брой акции, като фондът се срина с 19% в деня, в който регулаторните органи затвориха гръцкия фондов пазар.

След като гърците гласуваха срещу мерките за строги икономии на референдума в неделя, премиерът Алексис Ципрас имаше само няколко часа, за да състави план, с който да запази страната си в еврозоната. Финансовите министри и лидерите на 19-те държави членки на валутния съюз се събират този следобед, за да търсят изход от задълбочаващата се криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *