Човечеството подготвя планетата за следващите й господари

Повече от 99% от всички животни, живели някога на земята са изчезнали. Това най- често се случва по време на природни явления, които са толкова драстични и променят околната среда и хабитата толкова сериозно, че огромна част от живота на планетата ни изчезва за кратък период от време. Тези събития се наричат масови измирания. За момента се знае за 6 големи масови измирания. Ето ги и тях:

Преди 440 милиона години се случва масовото измиране познато като Ордовик – Силур. То е наречено така, тъй като бележи края на една и началото на друга геоложка ера. По това време повечето същества на планетата плуват или пълзят по плитчините на огромните океани. Когато обаче новосформиралите се вулканични скали са охладени от водата и вятъра, те започват да взаимодействат с въглеродния диоксид и го поглъщат. В следствие на това нивата на въглероден диоксид в атмосферата се понижават драстично и това води до сериозно захлаждане на планетата. Това сковава океана в лед, което води до намаляване на нивата на световния океан, а плитките морета изчезват напълно. След няколко цикъла на растящи и намаляващи глетчери, животинките намиращи се в тези райони измират. За нещастие на планетата, това са около 86% от всички видове познати по това време.

За няколко милиона години обаче температурите отново се възвръщат към нормалните и световният океан отново се напълва с живот. За разлика от предишната ера, в тази вече се наблюдава живот и на сушата. Растения и дребни насекоми вече колонизират охладената суша. Така те си живеят щастливо до преди 375 милиона години, когато Късното Девоново масово измиране ги застига. Растенията, които се намират на повърхността, поемат огромна част от въглеродния диоксид в атмосферата. Това води до ново захлаждане на Земята, като това променя структурата на почвата и тя бавно се спуска към основите на шелфа дори под водата. Там започват да растат водорасли. Огромният брой на зеленината в океана започва да изсмуква неконтролирано кислорода, което задушава приблизително половината от видовете в океана. Една малка риба, която има заострена опашка и кракоподобни перки успява да оцелее и в последствие завладява света. Именно тези риби в следващите 100 милиона години ще еволюират през земноводни, влечуги и почти всички днешни земни животни.

Преди 250 млн. години е масовото измиране Перм – Триас. То е по известно като Голямото измиране. Това е най-мащабната глобална катастрофа, при която измират 96% от морските видове и над 70% от сухоземните гръбначни видове. Милиарди тонове от вулканични киселинни изпарения унищожават озоновия слой и средната температура на морската вода достига 40 градуса. На всичко отгоре киселинни дъждове валят навсякъде и унищожават живота на земята.

Животът на планетата има само 50 милиона години да се съвземе от този жесток удар. За това време земята е колонизирана от дребни ранни динозаври. Преди около 200 милиона години обаче огромна цепнатина разполовява земята. Именно тази цепнатина разделя Америка от Евразия и Африка. Тогава празното пространство се запълва с вода, която днес наричаме Атлантически океан. Преди това да се случи обаче образувалите се вулкани изхвърлят огромно количество въглероден диоксид, който повишава температурата на планетата и това води до смъртта на 80% от видовете, живели на земята. Все пак в опразненият свят динозаврите се възползват максимално добре и се превръщат в най-големите животни, ходили някога по планетата. Те господстват на Земята в продължение на 135 милиона години.

Но както казват хората: „Всичко хубаво си има край“. Преди около 65 милиона години огромен астероид, според някои учени голям колкото малък град, се удря в земята. Учените предполагат, че това е станало в района на полуостров Юкатан в южната част на Мексико. Сблъсъкът изпраща милиони тонове прах в атмосферата и блокира слънчевата светлина. Това води до края на всички големи динозаври и отваря вратата на дребно плъхообразно създание, което става прародител на всички бозайници. За 50 милиона години това дребно създание еволюира до китове, делфини, различни други бозайници и дори хора.

Тук идва логичният въпрос: „Не е ли измирането на динозаврите последното масово измиране? Защо тогава говорим за 6 подобни събития?“. Отговорът е доста плашещ, тъй като 6-тото масово измиране се наблюдава в момента. То все още не е стигнало своя апогей, но това несъмнено ще се случи. За последните 65 милиона години бозайниците и хората в частност успешно населяват всяка суша на Земята. Влиянието на човека върху природата е толкова сериозно, че измененията, довели до предишните масови измирания, като изпускане на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, се случват не за хилядолетия, а за десетилетия. Въглеродният диоксид се е повишил с 25% за последните 50 години, което от геоложка гледна точка е един миг. Освен това човекът собственоръчно вече е изтребил стотици видове благодарение на климатични промени, лов, риболов, унищожаване на хабитатите и замърсяване. Учени са изчислили, че в момента животните изчезват 1000 пъти по-бързо от колкото биха изчезвали посредством естествения подбор. Ако продължаваме по същия начин и всички застрашени видове в крайна сметка изчезнат, то тогава човечеството ще може да се нареди до кометите, вулканите и другите катаклизми, довели до масово измиране на видове.

Тъжната истина е, че макар след всяко предишно масово измиране, да има оцелели видове, то обикновено животното, стоящо на върха на хранителната верига, не е сред тях. Затова човечеството, ако преди това не унищожи земята с ядрени оръжия, болести и какво ли още не, ще подготви терена за някое дребно в момента животинче, което ще стане господар на света един ден. Кой знае, може това да са хамстерите.

Мартин Атанасов
Информационна aгенция „Дартс Нюз“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *