Гръцката фондова борса се срина

Инвеститорите разпродават гръцките акции със скорост, невиждана от глобалния срив на фондовите пазари през 1987 г., стреснати от възможността партията на радикалната левица СИРИЗА да вземе властта в Атина.

Основният индекс на Атинската фондова борса се срина с близо 11.2 на сто във вторник сутринта след решението премиера Андонис Самарас да свика предсрочни президентски избори. Толкова голям еднодневен спад на индикатора не е виждан от 27 години насам, пише Financial Times.

Доходността на гръцките облигации с 10-годишен падеж, които са референтни за цената на държавния дълг, скочи с повече от 40 базисни пункта само за няколко часа, надхвърляйки 7.5 на сто.

„През следващите шест седмици Гърция може да бъде по-важна за световните пазари от Русия и Украйна,“ смята Чарлз Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital. „A възможна победа на СИРИЗА може да принуди еврозоната да избира между фискален съюз (отписвайки гръцкия дълг) или първото излизане на държава от валутния съюз.“

През тази седмица Европейският съюз одобри молбата на Гърция да бъде удължена с два месеца спасителната програма, която трябваше да приключи до края на годината. Кабинетът Самарас обмисляше вариант за удължаване с един месец, ако не бъде постигнато споразумение, но от ЕС счетоха, че този срок е твърде кратък.

А днес стана ясно, че Самарас е решил да изтегли президентските избори с два месеца напред, на 17 декември и ако СИРИЗА ги спечели, е отворена възможността за предсрочни парламентарни избори.

Анализатор в Capital Group присъствал на срещи на СИРИЗА с инвеститори в Лондон миналия месец, описва плановете за управление на лявата партия като „по-лоши от комунизма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *