Петролът потъва с 4% след понижени прогнози за 2015 г.*

Цената на петрола продължава да пропада, след като американската енергийна агенция EIA оповести изненадващ ръст на запасите в САЩ, а редица институции понижиха прогнозите си за стойността на „черното злато“ през 2015 г.

*Към 18:07 часа българско време фючърсите върху суровия петрол поевтиняват с 4,03% до 61,25 долара за барел.

Стойността на контрактите върху брента губят 3,61% до 64,43 долара за барел.

По данни на EIA петролните запаси в САЩ растат с 1,5 млн. барела в седмицата, приключила на 5 декември. Анализаторите очакваха намаление на предлагането с близо 3 млн. барела. Освен това газовите резерви се увеличават с 8,2 млн. барела, информира MarketWatch.

Германската инвестиционна банка Deutsche Bank оряза рязко прогнозата си както за цената на суровия американски петрол WTI, така и за тази на брента. За WTI банката сега очаква средна цена от 67,50 долара за барел, която е с 16% по-ниска от предходната прогноза за 80,50 долара за барел. За брента прогнозата е свалена с 18% до цена от 72,50 долара за барел.

„Перспективите пред пазарите на петрол са предизвикателни“, отбелязват анализаторите на Deutsche Bank. Освен това според тях компаниите ще трябва да съкратят инвестициите си до 2017 г., ако цените на петрола се задържат около 70 долара за барел, пише още MarketWatch.

Анализаторите на американската инвестиционна банка Bank of America Merrill Lynch също понижиха своите прогнози за цените на суровия петрол и на брента. За брента от банката очакват средна цена от 77 долара догодина, а за търгувания на борсата в Ню Йорк суров петрол – цена от 72 долара.

Според BofA Merrill Lynch цената на брента може да падне под 60 долара за барел в следващите шест месеца, а WTI – под 50 долара, поради ръст на запасите.

Като цяло от трезора отбелязват, че суровините ще бъдат под напрежение през 2015 г. в комбинация с един по-скъп долар, по-високи лихвени проценти и сравнително слаб икономически растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *