Турската икономика отчете разочароващ ръст от 1,7%

Турската икономика постигна растеж от 1,7% през третото тримесечие на годината, по-малко от очакванията на анализаторите, сочат официални данни, пише.actualno.com.

Това е най-слабият ръст за последните две години, като основната причина е слабото вътрешно търсене, отбелязват наблюдателите.

„Брутният вътрешен продукт се повиши с 1,7% през третото тримесечие на 2014 г. и достигна 33,53 милиарда лири (14 милиарда долара, 11 милиарда евро)“, съобщи Турският статистически институт в комюнике, публикувано на сайта му. Анализаторите прогнозираха, че икономиката на страната ще регистрира растеж от около 2,8%.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който управлява Турция като премиер повече от десет години, е уважаван заради ускоряването на турската икономика, като БВП на глава от населението нарасна почти двойно, откакто той дойде на власт през 2002 г.
Но растежът започна да се забавя, след като достигаше среден годишен темп от 5% между 2002 и 2012 г. заради по-слабото вътрешно търсене. През октомври Анкара намали прогнозите си за растеж за 2014 г. на 3,3% спрямо 4%, като обвини за това външни фактори, включително хаоса в съседни Сирия и Ирак и все по-голямата несигурност в глобалната икономика.

Международният валутен фонд също намали прогнозите си за растеж през 2014 г. на турската икономика до 2,3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *