Гръцките банки излизат от кризата

На Гръцките банки с мажоритарен собственик банковия спасителен фонд HFSF ще бъде разрешено да емитират нови акции, за да наберат капитал на пазарни цени, пише Reuters.

Законопроектът се изисква от международните кредитори на страната, Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да отпуснат следващия транш от спасителните заеми за Гърция, който ще е един от най-големите досега.

Фондът в момента притежава по-голямата част от четирите водещи кредитни институции в страната – National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank – след като наля 25.0 милиарда евро миналото лято, за да ги рекапитализира в замяна на акции.

HFSF ще може да даде зелена светлина за нови емисии. Този ход открива пътя за планираното увеличение на капитала на Eurobank, която трябва да запълни дефицит от 2.95 милиарда евро.

След успешното завършване на процеса на набиране на капитал за увеличението с 1.2 млрд. евро на акционерния капитал на Alpha Bank и 1.75 млрд. евро на акционерния капитал на Piraeus Bank, и като се вземе предвид факта, че кумулативно бяха предложени около 5.5 млрд. евро от международните инвеститори, Михалис Салас, Председател на Съвета на директорите на Финансова Група Piraeus, коментира:

“Бихме искали да благодарим на международната инвестиционна общност за нейната реакция и доверие по отношение на перспективите на Пиреос Банк, гръцкия банков сектор и гръцката икономика. Бихме искали да поздравим Alpha Bank за големия й успех в процеса на увеличаване на акционерния капитал. Вярваме, че процесите във връзка с увеличението на капитала са от историческо значение за гръцкия банков пазар и значително ще спомогнат за възстановяването на гръцката икономика.“

С новия закон се създават предпоставките за окончателното излизане на гръцката банкова система от кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *