Гръцките банки набират капитал

Най-големите гръцки банки обявиха кампании за привличането на нов капитал, което ще позволи да се отслаби натиска от страна на международната тройка кредитори, включваща ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Alpha bank обяви емисия от нови акции на стойност 1,2 милиарда евро. Piraeus bank пък съобщи, че е емитирала нови акции на сума 1,75 милиарда евро и приоритетни необезпечени облигации за 500 милиона евро. Тези обеми ще позволят на банките не само да повишат показателя за капиталова адекватност до изискваните от Европейската централна банка 8%, но и да погасят дълга си към държавата за около 1,5 милиарда евро, съобщаваBloomberg.

Предприетите мерки ще позволят значително да се намали участието на държавата в банковия капитал, макар че Гръцкият финансов стабилизационен фонд, създаден за спасяването на гръцките финансови институции, както и преди ще притежава техния контролен пакет от акции.

Стрес тестовете, които бяха проведени по-рано от BlackRock, показаха, че в банковия сектор на Гърция има недостиг от 6,4 милиарда евро. Според Международния валутен фонд, за достигането на минимално ниво за капиталова адекватност гръцките банки трябва да намерят допълнителни 8-9 милиарда евро. През миналата година тази оценка беше 20-22 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *