Еврозоната набира скорост

Икономическото възстановяване в еврозоната е набрало скорост преди да се разрасне кризата в Украйна, сочат най-новите данни от проучване на компанията за финансова информация Markit, цитирани от Асошиейтед прес. Месечният индекс на мениджърите по доставките в производствения сектор и сектора на услугите за еврозоната, проследяван от Маркит, е нараснал до 53,3 пункта през февруари, което е 32-месечен максимум. Първоначалните данни бяха, че показателят е достигнал 52,7 пункта. През януари индексът бе 52,9 пункта. Стойност на показателя над 50 сочи растеж на икономиката. Европейската статистическа служба Евростат съобщи, че продажбите на дребно през януари са се повишили с 1,6% на месечна основа, докато предходния месец бе отчетен спад от 1,3%. Евростат потвърди също така, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% през последното тримесечие на 2013 година.

„Умереното възстановяване на икономиката на еврозоната продължава в съответствие с предишната ни оценка“, коментира пред дни и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на пресконференция по повод паричната политика на банката, съобщи БТА.
Продължаваме да очакваме основната лихва да остане на сегашното равнище или на по-ниско за продължителен период от време, каза още Драги в централата на ЕЦБ във Франкфурт пред журналисти.
По думите му сегашната парична политика ще подпомогне постепенното възстановяване във валутния съюз. Драги заяви, че след икономически анализ се потвърждава очакването за дълъг период на ниска инфлация, който да бъде последван от постепенно възходящо движение към темпове близки до 2%.
Президентът на ЕЦБ обърна внимание по-рано тази седмица, че равнището на потребителските цени от 0,8% през февруари е доста под определеното от банката целево ниво от малко под 2%, като ситуацията може да създаде проблеми с гарантирането на стабилността на цените. За тази година се очаква инфлация средно от 1%, което е спад спрямо предвижданията от декември за 1,1%. Ускоряване на темпа на инфлацията ще има, според прогнозите, през 2016 година, когато равнището й трябва да достигне 1,7%.
ЕЦБ прогнозира също, че годишният реален БВП на еврозната ще се увеличи с 1,2% тази година, с 1,5% през 2015 година и с 1,8% през 2016 година. Спрямо декемврийската оценка очакваният темп на растеж за 2014 година леко е повишен. Драги обаче предупреди днес, че събитията на световните финансови пазари и в нововъзникващите пазарни икономики, както и геополитическите рискове, могат да се отразят негативно на икономическите условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *