Гръцките търговци свалят цените с до 80%

С намаления на цените до 80% търговците в Гърция се опитват да раздвижат пазара. Ниските доходи и шопинг-туризма към Българи и Македония доведе до масово фалиране на търговски магазини в Северна Гърция.
Икономическата криза, орязването на заплатите и пенсиите и несигурност за работните места ограничиха разходите на гърците само до най-необходимото. Повечето търговски фирми са с нисък оборот, а над 16 хиляди са фалирали от началото на годината.
От утре започва сезонното намаление на стоки, като повечето магазини обявиха, че ще понижат цените дори до 80% в опит да се спасят от фалит. Обувки, дрехи, мебели, бяла техника се предлагат на цени по-ниски от предишни години. Магазини дават бонуси на клиенти, които заплащат в брой.
Гръцките търговци се оплакват от шопинг-екскурзиите от Северна Гърция към България и Македония. За бензин и хранителни продукти гърците преминават често българската граница. В пограничните райони гръцките супермаркети са с рязък спад на оборота на сирене, кашкавал, колбаси, които вече клиентите си купуват предимно от България. От Македония се снабдяват с цигари и алкохол, информира БНР.
Недоволството на гръцките търговци доведе до официално изявление на финансовото министерство, че ще започнат проверки по граничните пунктове, за да се ограничи внасянето на стоки от съседните балкански страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *