Лондон е избран за седалище на европейския банков орган

По време на срещата на министрите на финансите от страните в еврозоната (Екофин) бе взето единодушно решение, че Лондон ще бъде седалището на новия Европейски банков орган, съобщава „Телеграф“.
ЕП предложи да бъде създаден орган, който да има правомощия над националните надзорни органи, подобни на тези на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт.
Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че един регулаторен орган в Лондон е „ключова необходимост“, която той е спечелил, благодарение на „подкрепата на другите страни-членки“, информира europe.bg.
Преговорите с ЕП сега ще бъдат възобновени, но всички страни искат да постигнат бързо споразумение. Целта на Съюза е да има три европейски институции, регулиращи банките, застрахователните компании и пазара на ценни книжа. Те трябва да започнат работа от 1 януари 2011 година.
Източник, близък до срещата заяви: „Екофин призна, че Лондон е единственият световен финансов център в Европа. Другите страни-членки може да не харесат този факт. Но изборът на Лондон го доказва“.
По време на редовното заседание на Екофин също се обсъди създаването на Европейски съвет за системен риск (ЕССР). В предложението се посочва, че ръководителят му трябва да се избира от Генералния съвет на ЕЦБ. Някои държави-членки настояваха президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише автоматично да заеме ръководния пост на ЕССР, коментира „Уолстрийт Джърнъл“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *