Обмислят връщане на платеното обучение за бакалаври

Връщане на платеното обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ предвиждат промени в Закона за висшето образование, които парламентът обсъжда на първо четене. Предложението е изготвено от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и предвижда висшите училища да имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по професионални направления и специалности от регулирани професии, които са получили при програмната акредитация оценка „много добра“.
Студентите ще могат да се обучават срещу заплащане само при наличие на незаети места, като броят им не може да надхвърля 10% от общия образователен капацитет на висшето училище. Предвижда се таксите за платено обучение да не могат да бъдат по-високи от високи от двукратния размер на нормативите, определени от правителството по професионални направления.
Това право трябва да получат всички висши училища, получили при институционална акредитация оценка „много добра“ и „добра“, пише в доклада на комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. В документа се посочва, че от Министерството на образованието, младежта и науката също са подкрепили приравняването на университетите с двете оценки, информира bТВ.
Валентина Богданова от Коалиция за България отбеляза, че непрекъснато се поддържа идеята да се върне платеното обучение. Разговорите за организацията на висшето образование в България опират до това що за стока е образованието и кой колко е готов да плати за нея, заяви тя. По думите й никой не говори за качество, битката не е за добрите студенти, а за многото студенти. Тя постави въпроса по какви критерии ще се извършва прием в платено обучение и посочи, че никъде в законопроекта няма предвиден ред. Богданова изрази опасение за двоен стандарт при обучението. Този студент по медицина, който носи по 17 хиляди лева на година, ще бъде гледан, развиван и утре ще лекува мен и вас, отбеляза тя.
Според Веселин Методиев от Синята коалиция опитът с платеното обучение през 90-те години на миналия век е довел до много лоши резултати – висшите държавни училища са били в закононарушение не заради лошата воля на ръководствата им, а поради това, че за една обществена услуга се движат два потока пари – от държавата и от студентите. По думите му днес, години по-късно, нищо съществено не се променило, за да се въведе отново тази двойна система на финансиране.
Според Методиев няма пазар за възпитаниците на 27 висши училища. По думите му са необходими реформи, за да се увеличи финансирането на висшето образование. Има воля за реформи и аз ще ги подкрепя, но това не е реформаторска дейност, заяви той относно предложения законопроект.
Не беше прието и при прегласуването предложението на Лютви Местан обсъждането по промените в Закона за висшето образование да бъде отложена, за да може на нея да присъства и министър Сергей Игнатов. Според Местан трябва да се чуе позицията на титуляра на държавната политика в областта на образованието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *